Annons

58 trapphus genomsökta i jakt på mordvapen

Malmö I somras hittades två vapengömmor i MKB:s hus på Nydala. Uppgifter från en mordutredning visar att kriminella kommit över hemtjänstens huvudnycklar som öppnar upp portar till alla hus i kvarteren.

Uppdraget var tydligt – leta efter gömda vapen i alla allmänna utrymmen som kan öppnas med nyckeltaggar. Och kolla extra noga i golvbrunnarna.

Det var i november i fjor som polisen genomförde en specialinsats i det kommunala bostadsbolaget MKB:s fastigheter på Nydala i Malmö. Poliser som arbetar mot gängbrottslighet deltog och under dagen sökte personal med hundar genom 21 fastigheter: 58 trappuppgångar med tillhörande garage, soprum och vindsutrymmen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Insatsen har direkt koppling till utredningen av ett mord i Nydalaparken i början av juli och upptäckten av vapengömmor på två adresser tidigare under året. I båda fallen hade golvbrunnar i trapphus använts som gömställen.

Den första gömman avslöjades redan i juni. Enligt uppgifter som Hem & Hyra har tagit del av rör det sig om en pistol och tre rånarluvor. Vapnet ska kunna knytas till ett mordförsök på Lindängen i maj.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

I augusti upptäcktes nästa gömma. Enligt uppgifter i utredningshandlingar innehöll den ammunition samt mordvapnet som användes när en 24-åring sköts till döds på Lindängen i början av juli.

DNA-spår i gömmorna kopplar även fynden till tre män som står åtalade för en dödsskjutning i Nydalaparken i början av juli i fjor. Detta visar analysresultat. När två av de misstänkta greps hittade polisen en nyckeltagg som kunde låsa upp portarna till alla MKB-hus på hela Nydala. Det rör sig om en av Malmö stads hemtjänsts taggar, en typ av huvudnyckel, som har kopierats upp i flera exemplar och hamnat i fel händer.

Annons

– De har haft fri tillgång till alla utrymmen i MKB:s fastigheter. Man tycker nog det är bra för att man kan lägga ifrån sig saker som man inte vill att polisen ska ta, som vapen och ammunition. Det handlar om att man inte ska kunna koppla saker till en viss person, säger åklagaren Pär Andersson.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.
Taggen i orange färg var kopierad från hemtjänsten. Polisen har granskat vilka portar den öppnat.

Boende i området menar att det har varit känt länge att det varit tekniskt möjligt att kopiera huvudtaggarna och att det finns butiker som gör det. Czeslaw Brycki är MKB:s förvaltare med ansvar för husen på Nydala. Han vill inte prata om vapengömmorna.

– Även om jag skulle känna till insatsen så får jag inte kommentera polisens arbetsmetoder, säger han.

Förvaltaren säger sig inte känna till att kriminella haft tillgång till alla hus i området genom kopierade taggar.

– Det är nog inga problem. Vi har ju bytt till taggar från nycklar och när vi får indikation på något kan vi plocka bort dem från systemet, säger han.

Den lokala hyresgästföreningen på Nydala har inte fått någon information om huvudtaggar som hamnat i fel händer.

– De [MKB] lämnar aldrig från sig uppgifter i onödan. Det får man dra ur dem, säger ordföranden Conny Appelgren.

Annons

Han berättar samtidigt att det varit problem i området med “ungdomar” som uppehållit sig i vissa trapphus och källare. Det ska ha pågått under ett och ett halvt år.

– Men vi har haft kontakt med polisen och sedan slutade det för tre månader sedan, säger han.

Att kriminella använder sig av utrymmen i hyreshus som ett verktyg för att begå brott är vanligt. Svensk polis har även lyft den problematiken på nationell nivå. Hem & Hyra har tidigare berättat om nycklar till höghuset Motetten på Lindängen i södra Malmö som hamnade fel händer. Även där hittades skjutvapen i allmänna utrymmen, en pistol i ett elskåp.

Mangeln med den gömda väskan (till vänster) innehöll 3 327 gram förpackad cannabis (till höger).

I veckan föll en tingsrättsdom som visar på samma metod. Två män använde hyresgästernas mangelstuga i ett hus på Lindängen som knarklager. Det upptäcktes i höstas, under vad polisen beskriver som en rutinpatrullering. Lukten av cannabis fick patrullen att reagera och gömd bakom en mangel låg en väska med tre kilo cannabis.

Övervakningsfilm och loggar från husets taggsystem ledde till att männen kunde identifieras. Båda två har nekat till brott, och till att ha sysslat med mangling. Men nu döms de till ett års respektive tio månaders fängelse för narkotikabrott.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.