Annons

6 500 norrlänningar återbetalningsskyldiga

Jämtland I år är det rekordmånga av landets hushåll som tvingas betala tillbaka på bostadsbidraget. I Norrland handlar det om 48 miljoner kronor.

Sedan 2011 har återbetalningsgraden ökat med 35 procent. I år handlar det om över 90 000 hushåll och drygt 700 miljoner kronor.
De fyra nordligaste länen står för över 48 miljoner av den summan. Flest och mest pengar ska inkasseras från Västernorrland, 16 miljoner fördelat på cirka 2 000 hushåll.
De senaste sju åren har siffran ökat stadigt och i år blir det alltså rekordmånga som tvingas betala tillbaka.

– Vi har inte gjort någon analys av siffrorna, men kan se att det är en svag ökning av antalet från förra året. Det understödjer vår tidigare analys att det behövs en lagändring för bostadsbidraget. Vi ser ju att den huvudsakliga förklaringen till att så många blir återbetalningsskyldiga är bostadsbidragets konstruktion med uppskattade inkomster och preliminära beslut, säger Alexandra Wallin, chef avdelningen Barn och Familj på Försäkringskassan.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tidigare i år presenterade Försäkringskassan ett förslag på ett nytt bostadsbidrag som skulle börja gälla från och med den 1 januari 2020. I det nya förslaget skulle återbetalning helt försvinna då utbetalning av bostadsbidrag istället skulle baseras på den sökandes faktiska inkomst, och inte på en uppskattning.

– Vi såg ett behov av att försöka göra något i den här frågan och då tog vi fram det här förslaget, sa Alexandra Wallin till Hem & Hyra då.

Annons
Fakta: Återbetalningsskyldiga hushåll och kronor i Norrland

Län                     Antalet hushåll      Belopp att betala tillbaka
Västernorrland     2 061                    16 000 566
Jämtland                903                      6 760 407
Västerbotten        1 945                   13 552 545
Norrbotten           1 603                    11 785 707

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.