Annons

60 ville protestera mot bolagsfusion

Växjö I morgon tar kommunfullmäktige i Växjö beslut om att slå samman kommunens två största bostadsbolag. 60 personer kom till Hyresgästföreningens protestmöte.
Foto: Linda Alfons
Bo Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Växjö, inledde frågestunden om fusionen av Växjöhem och Hyresbostäder i Växjö.

Ett 60-tal personer slöt upp på mötet för att få svar på sina frågor om sammanslagningen av Växjöhem och Hyresbostäder. Bo Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Växjö var nöjd med uppslutningen.

– Det var bra det här, kommenterade han strax innan han inledde frågestunden och överlät rollen som moderator till Eva-Britt Svensson, också hon från Växjöföreningens styrelse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kan man väl tänka att det är väl inte så problematiskt, men vi vet så lite om detta, vad det kommer att innebära, sa hon och lovade att framföra alla frågor och synpunkter till Växjös politiker.

I morgon beslutar kommunfullmäktige i frågan, men oppositionen kommer att begära återremiss, vilket innebär att beslut i så fall tas på nästa fullmäktigesammanträde.

Många av dem som kom är oroliga för vad som kommer att hända. Däribland fanns Ulla Johan-nesson som bor på Vintervägen. För hennes del väntar ingen försäljning av bostaden, men viss undran väcker omställningen ändå.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Bara det blir bättre så … Ja, lite oroliga är vi, säger hon.

Från Kampen kom Rolf Sunesson. Han liksom Växjös andra hyresgäster har fått erbjudande om att köpa sin lägenhet för att ombilda den till bostadsrätt.

– Men det är fel folk som bor där. Vi sålde villan för att vi vill bo i hyresrätt.

Annons
Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Direkt orolig inför sammanslagningen är han inte eftersom han inte tror att det blir någon försäljning av deras lägenhet.

Andra lyfte frågor som ”hur kommer det att gå med billiga lägenheter för ungdomar som ska flytta hemifrån?” och ”vad händer med våra poäng i bostadskön när våra lägenheter säljs?”

Björn Johansson, orförande i Hyresgästföreningen Sydost, dit Växjö hör, ställde sig frågande till de ekonomiska turerna kring sammanslagningen där kommunen lånar pengar för att köpa bolag av sig själv och som sedan krävs på högre avkastning eftersom värdet på fastigheterna ökat.

– Man gjorde en liknande grej i Gävle och där skickade man in Hyresbostäder i Gavlegårdar och det var inte en enda krona inblandad i det.

Carin Högstedts parti (V) är emot sammanslagningen tillsammans med Miljöpartiet. Hon är skeptisk till hur sammanslagningen sköts:

– Det finns ingen konsekvensbeskrivning. Det finns inget alternativ.

En hyresgäst i publiken ville också att hyresgästerna själva skulle tillfrågas innan politikerna bestämmer vad som ska hända med deras bostäder.

– Ju fler vi är som säger det, desto större chanser har vi att få veta konsekvenserna innan det här genomförs, sa Eva-Britt Svensson.

Annons

Flera av de samlade tyckte dock att dagens möte anordnats i elfte timmen. Kommunfullmäktige beslutar ju i morgon.

– Vi är sent ute, men bättre sent än aldrig och beslutet är inte taget än. Jag hoppas att vi kan sätta stopp för det, sa Eva-Britt Svensson.

Hon uppmanade alla dem som samlats att gå på fullmäktigemötet och ställa frågor på allmänhetens frågestund. Kvällens möte antog också en protestskrivelse för att visa att Hyresgästföreningen och dess medlemmar inte vill att sammanslagningen genomförs.

Tummen upp till försäljningar i Växjö

Förslag om vad som ska säljas klart i Växjö

Omfattande jobb när ett plus ett blir ett i Växjö

Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.