HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

75 kronor mer för en trea hos Lessebohus

Kronoberg Hyresgästerna hos Lessebohus får en hyreshöjning med 1,5 procent nästa år. En besvikelse, enligt bolagets vd.

Hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Lessebohus avslutades i dag, fredag. Uppgörelsen landade i en hyreshöjning på 1,5 procent från första januari.
Det innebär att en lägenhet på 70 kvadratmeter får en ökad månadshyra med ungefär 75 kronor.

– Vi försöker titta både till bolagets bästa och till hyresgästernas bästa. Det är svårt om man tänker på situationen. Främst är det fjärrvärmetaxan som har ökat och det stora är att bolaget vill öka på underhållet, säger Lida Zezovska, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Kronoberg 2020

Lessebohus kämpar fortfarande med outhyrda lägenheter. Samtidigt har kommunen drabbats av stora varsel inom glasindustrin och pappersindustrin.

Håkan Bergström, vd för Lessebohus, drar en suck av besvikelse över hyresuppgörelsen.

Annons

– Det är för dåligt. De spelar på vår dåliga konjunktur och jag tycker inte att det var en förhandling. Det är det inte om man säger att det ska vara så här, punkt, säger Håkan Bergström och fortsätter:

Läs ocksåHistoriskt resultat för Vätterhem

– Vi hade velat lägga ännu mer på underhåll men det blev nej från Hyresgästföreningen. Det känns som att vi inte fick gehör alls. Och vi har även under ett antal år fått en lägre uppgörelse än omgivningen. Det känns jobbigt att inte komma överens och att det drar ut på tiden. Det är synd att det ska vara en sådan stelbenthet.

Varför strandade ni inte förhandlingarna?

– Det tar bara tid. Och vi behöver inte ha mer badwill i kommunen. Vi har redan nog med problem. Men nu lägger vi den här förhandlingen bakom oss och tar nya tag. Vi får jobba efter de förutsättningar som finns. Så nu kör vi, avslutar Håkan Bergström.

Annons
Läs ocksåVäxjöbostäder vill höja hyran med sju procent

Wittesgränd i Lessebo och Tallvägen i Kosta får en hyreshöjning på 2,25 procent. Parterna är ense om att de relativt nyproducerade lägenheterna fick en för låg utgångshyra från början och därför bör få en högre hyreshöjning.

Lessebohus har 885 lägenheter i Lessebo kommun.

Läs också Förlustaffär bygga på landsbygden i Falkenberg Flera privata förhandlingar klara i Kronoberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.