Annons

77 svartuthyrare avslöjades i Helsingborg

Helsingborg Förra året avslöjades 77 av Helsingborgshems hyresgäster med att olovligen hyra ut i andra hand. Samtliga har sagts upp eller flyttat självmant.
Foto: Anna Hultberg
Helsingborgshems arbetar aktivt för att minska antalet olovliga andrahandsuthyrningar. 2017 slogs ett nytt rekord. Under året blev 77 lägenheter som hyrts ut svart istället tillgängliga i den ordinarie bostadskön.

Varje år brukar ungefär 1 200 av Helsingborgshems lägenheter bli lediga. Under 2017 ökade antalet lägenheter med ytterligare 77 stycken. Ökningen beror på att Helsingborgshem sedan ett år tillbaka arbetar systematiskt med att minska antalet olovliga andrahandsuthyrningar.

– Det är viktigt för oss att den ordinarie bostadskön fungerar. Vi vill även förhindra att människor utnyttjas, säger Karin Gjörtler, chef för affärsstöd vid Helsingborgshem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hur ser ert arbete ut?

– Det börjar med att vi får indikationer på att allt inte står rätt till. Det kan till exempel vara hyresavier som kommer i retur, hyresgäster som vi inte får tag i eller tips från andra fastighetsägare. Visar det sig att den person som vi har hyreskontrakt med inte ens är skriven på adressen så väcker det så klart vår nyfikenhet, säger Karin Gjörtler.

Annons

I nästa skede tar Helsingborgshem kontakt med den berörda hyresgästen för att få en förklaring. Om misstankarna mot hyresgästen kvarstår kan det leda till en uppsägning.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Under det gångna året har 36 personer sagt upp sig själva efter att Helsingborgshem kontaktat dem på grund av misstankar om olovlig andrahandsuthyrning.

– Det är fler personer som säger upp sig själva nu vilket kan bero på att det har bivit tydligare vilka regler det är som gäller, säger Karin Gjörtler.

Annons

I 41 av de 77 fallen är det i stället Helsingborgshem som har sagt upp hyreskontraktet. Endast en handfull av de uppsagda hyresgästerna har valt att ta striden till hyresnämnden.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.
Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.