Annons

80 lägenheter rivs för att ge plats åt 200 nya i Kumla

Kumla Kumla bostäder vill riva 80 lägenheter i kvarteret jägaren för att bygga 200 nya.

För att kunna göra verklighet av byggplanerna på 200 nya lägenheter i Kumla, ska och har villor och det gamla polishuset köpts upp av Kumla bostäder – för att tillsammans med 80 befintliga hyresrätter rivas.

– Vi har en kraftig bostadsbrist i Kumla och behöver fler lägenheter. Det här är ett sätt att förtäta staden. Lägenheterna är i så dåligt skick med flera vattenskador att det inte är ekonomiskt försvarbart att renovera dem, säger Kumla bostäders vd Thomas Hjelmqvist.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Redan 2008 fattades beslut om att underhållsstopp för lägenheterna. Och nu råder det uthyrningsstopp. De kontrakt som skrivs i lägenheter som blir tomma är i första hand rivningskontrakt till Migrationsverkets kvotflyktingar.

Eftersom Kumla bostäder ännu är i planeringsstadiet och ritar på kvarterers nya detaljplan, finns ingen ordentlig tidsplan än. Men Thomas Hjelmqvist tror ändå att det kan röra sig om ett till tre år innan rivningarna börjar i kvarteret som ligger vid Magasinsgatan, Köpmangatan och Kyrkogatan.

Annons

Enligt Anna-Marie Fahlberg på Hyresgästföreningen är flera hyresgäster oroliga för framtiden. Fastigheten har Kumlas lägsta hyror och vissa av dem som bor där har bott där länge medan andra bor där för att de kan ha svårt ekonomiskt att klara andra hyror.

Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

– Så är det naturligtvis. Det är därför vi för en månad sedan fattade beslut om att vara schysta och hjälpa dem som bor där att hitta nya bostäder. De får förtur i bostadskön redan nu för att de ska ha god tid på sig att hitta något även om vi ännu inte vet när vi ska börja riva, säger Thomas Hjelmqvist.

Hyresgäster i kvarteren runt om har uttryckt oro för att även ett garage i polishuset ska rivas.

Annons

– Det finns ett befintligt garage som ska rivas – men vi tittar även på parkeringslösningar när vi håller på att rita detaljplanen, säger Thomas Hjelmqvist.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.
Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.