Annons

90-åring vräks från lägenhet – har inte bott där sedan 70-talet

Örebro En 90-årig kvinna får till september på sig att tömma sin hyresrätt i centrala Örebro. Kvinnan har inte varit skriven i lägenheten sedan 70-talet.
Foto: Bildcollage: András Frimell. Foto: Anna Rytterbrant och Getty
En 90-årig kvinna mister en lägenhet där hon inte bott sedan 1977.

I sitt arbete att hitta lägenheter som hyrs ut svart eller som hyrs av personer utan behov av bostaden, uppdagade Örebrobostäder att en kvinna hyrt en lägenhet i centrala Örebro men inte varit skriven där på 43 år.

Kvinnan är nu 90 år och är skriven i en storstad i södra Sverige sedan 1977. I handlingarna till hyresnämnden framgår det att kvinnan ser Örebrobostaden som sitt hem och sin trygghet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Örebrobostäder sa upp lägenheten till 31 december 2019 med hänvisning till bestämmelsen att en hyresgäst måste ha ett skyddsvärt behov av en lägenheten för att få hyra den (se faktaruta).

Kvinnan ville inte bli av med lägenheten, utan tog ärendet till hyresnämnden. Där förklarade 90-åringen att hon behöver någonstans att bo i när hon sporadiskt besöker väninnor i Örebro. Men hon berättade också att hon de senaste åren vistats i Örebro allt mer sällan.

Annons

90-åringen menade att Öbo kunde avvakta med uppsägningen eftersom hon snart skulle säga upp lägenheten självmant. Hon ville bara ha den kvar lite till eftersom bostaden hon har i staden i södra Sverige, inte är till hennes belåtenhet. Hon ville hinna hitta en bättre lägenhet i sin hemstad, innan hon sa upp lägenheten i Örebro.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Hyresnämnden förklarade för kvinnan att lagstiftningen inte stod på hennes sida, men föreslog en förlikning med ett väl tilltaget uppskov med avflyttningen.

90-åringen gick till slut med på att vara ute ur lägenheten senast i slutet av september 2020. Lägenheten kommer att läggas ut i Öbo:s bostadskö när kvinnan tömt den.

Annons

Under 2019 hittade Öbo cirka 100 lägenheter som antingen hyrts ut svart eller där hyresgästen enligt Öbo inte har behov av lägenheten.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"
Fakta: Så säger lagen om att ha en hyreslägenhet där du inte bor

Enligt den så kallade hyreslagen kan en hyresgäst mista sitt hyreskontrakt om det finns bevis för att hyresgästen bor någon annanstans och inte vistas tillräckligt mycket i lägenheten.

Bestämmelsen kan vara lite svår att hitta då den finns under punkten 10 i 12 kap. 46 § som är en så kallad generalklausul.

Punkterna 1-9 är tydliga och tar upp exakta förhållanden om när du inte har rätt att bo kvar om hyresvärden säger upp dig: till exempel vid renovering eller om lägenheten ska göras om och inte längre vara bostad.

Men punkt 10 är mer allmänt hållen: här står det att hyresavtalet kan upphöra om det inte strider mot god sed eller är oskäligt mot hyresgästen.

Det anses alltså inte bryta mot god sed eller vara oskäligt att under bostadsbrist säga upp ett hyreskontrakt när en person har ytterligare en bostad som hen dessutom oftast bor i.

Läs också Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.