Annons

98 procent får tillbaka överhyra – Margarita är en av dem som tog striden och vann

Nyheter Nästan alla som kräver tillbaka pengar efter att ha betalat för hög andrahandshyra får rätt. Bara i 2 procent av fallen de senaste fyra åren har pengar nekats.
Margarita Zygouri fick tillbaka 11 700 kronor som hon betalat i överhyra.
Foto: Ida Karlsson
Margarita Zygouri fick tillbaka 11 700 kronor som hon betalat i överhyra.

Margarita Zygouri är en av hundratals hyresgäster som fått pengar tillbaka. Hon hyrde en lägenhet där den förhandlade hyran var på drygt 9 000 kronor – själv fick hon betala över 14 000.

Bostaden hyrdes i andra hand i Sundbyberg via förmedlaren Samtrygg i ett hyreshus som tillhör det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Margarita Zygouri tog hjälp av Hyresgästföreningen och vände sig till hyresnämnden för att begära återbetalning. Det har nu konstaterats att hennes andrahandshyra var alldeles för hög. I september förra året kom beslutet att hon skulle få tillbaka 11 700 kronor.

– Det känns bra. När vi bodde där hade jag dubbla jobb och bara 1 000 kronor kvar i månaden när hyran hade betalats.

Annons

Läs ocksåAllt fler kräver tillbaka för hög andrahandshyra

Att hyresgäster i andra hand betalar dubbelt så mycket som skälig hyra är inte ovanligt. Men den som tvingats betala för hög andrahandshyra kan begära pengar tillbaka.

Från 2015 till 2018 har landets åtta hyresnämnder fått in 961 ärenden från personer som kräver återbetalning. Endast i 20 fall har hyresgäster fått avslag. I 98 procent av fallen har det blivit bifall eller förlikning. Som mest har klagande fått tillbaka över 200 000 kronor.

– I dessa ärenden får de flesta bifall, men vi vet ju inte hur många fall som inte når oss, säger Kjell Johansson, hyresråd vid hyresnämnden i Stockholm.

Annons
Läs ocksåStudenter anklagar kvinna för att ha saltat hyran - nu tar de strid

När det blir avslag handlar det oftast om att hyresnämnden gör bedömningen att det inte varit en överhyra.

Under förra året hade Hyresgästföreningen 152 ärenden som avsåg överhyror för andrahandsboenden. Utöver det handlade 129 rådgivningssamtal om överhyra.

Fakta: Så får du pengarna tillbaka

Den som misstänker att hyran är för hög kan kontakta hyresvärden för att få reda på vilken hyra som gäller. Är lägenheten möblerad tillåts ett schablontillägg på hyran i första hand på cirka 10 procent.

Den som är medlem kan vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp att gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Den som inte är medlem kan själv vända sig till hyresnämnden. Se till att kunna visa upp foton, hyresavtal, inventarielista, kvitton och kontoutdrag.

Ansökan om återbetalning ska ske senast tre månader efter utflyttning. Hyresnämnden kan besluta om sänkt hyra och även återbetalning av hyror upp till ett år tillbaka i tiden vid oskälig hyra. Från och med den 1 oktober gäller nya regler och hyresgäster kommer kunna kräva tillbaka pengar för de senaste två åren.

Om du har rätt till återbetalning men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.

Fakta: Antal ärenden om återbetalning av andrahandshyra
Hyresnämnd 2015 2016 2017 2018
Göteborg 24 36 54  (2 avslag) 73
Jönköping 2 2 5 4
Linköping 4 5 8 7
Malmö 13 23  (1 avslag) 19 26  (1 avslag)
Stockholm 82  (2 avslag) 114  (4 avslag) 162  (4 avslag) 202  (1 avslag)
Sundsvall 0 0 1 3
Umeå 6 8 8  (1 avslag) 3
Västerås 8 12  (1 avslag) 19  (1 avslag) 28  (2 avslag)
Läs också Hyresgäst betalade ockerhyra för etta - får tillbaka 80 000 Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.