Annons

AB Bostaden har landets tredje största vinst

Umeå Det klirrar i kassan hos AB Bostaden. Så mycket att bolaget hamnar på tredje plats i Sverige vad gäller högsta vinster. 12000 kronor av familjen Steegmans hyra 2006 är direkt vinst för AB Bostaden.
Erica Steegmans sjunker ned på köksstolen efter jättedisken som väntade på henne när hon kom hem från jobbet.
 
– Vår diskmaskin gick sönder. Min son tyckte att det var det värsta som kan hända en grabb i hans ålder.
 
En diskmaskin står därför högst upp på familjen Steegmans önskelista. Men det är svårt att få pengarna att räcka till.
Muntrare blir det inte när Erica Steegmans får veta att hon under 2006 bidragit med 12 000 kronor till AB Bostadens vinst bara genom att betala sin hyra.
 
– Är det sant? Det känns tragiskt mycket. Visst förstår jag att de måste gå med lite i vinst, men det här är bara för mycket. Vad gör de med alla pengarna?
Även på Hyresgästföreningen suckas det över AB Bostadens höga vinster.
 
– Vi trodde att räntorna skulle stiga och skrev ett fyraårigt avtal med Bostaden, men istället sjönk räntorna, säger Hans-Urban Strand, förhandlare.
 
Avtalet ger hyreshöjningar på 3,1 procent och ytterligare 17 miljoner till Bostadens kassa.
 
– Bostaden behöver inte de pengarna. De skulle kunna sänka hyrorna i stället, säger Strand.
 
Bostadens vinst ska betala lån och gå till underhåll. Några
sänkta hyror blir det inte.
– Vi har inget annat val, säger Bernt Andersson, ordförande i AB Bostadens styrelse och målar upp en bild av ett bostadsbolag med lån på 3,8 miljarder 2006 och ett en soliditet som måste stärkas.
 
– Vi har mycket små marginaler att leva på. Vi måste klara eventuella räntehöjningar. Vi arbetar mycket målmedvetet med detta, säger Bernt Andersson (s).
 
Den stora vinsten, 106 miljoner kronor 2006, ska enligt Andersson gå till att betala av på lånen och utöka det yttre underhållet.
 
– Sänkta hyror? Nej, absolut inte, då förstör vi möjligheterna att bygga upp ett solitt bolag. Därmed inte sagt att vi ska höja hyrorna, någon sådan strategi har vi inte. Vi försöker jobba för umebornas bästa.
 
Här kan du själv räkna hur mycket av din hyra som är vinst till bostadsbolaget:
Bostaden Umeå 130 kr/kvm
Östersundsbostäder 110 kr/kvm
Mitthem Sundsvall 88 kr/kvm
Skelleftebostäder 70 kr/kvm
Pitebo 49 kr/kvm
Lulebo 15 kr/kvm

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Bostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Rektor Galatia hyrde ut på deltid - nu mister hon sin lägenhet: "Visste inte att det var fel" Tvist med Bostaden avgjord - nu höjs hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.