Annons

AB Bostaden i Umeå vill höja hyrorna

Umeå ​Norrlands största allmännytta, AB Bostaden, vill höja hyrorna med 2,81 procent från och med första april. Höjda priser på el och kabel-tv är några av orsakerna. Den nya lagstiftningen för allmännyttiga bolag, en annan.

Hyresgästföreningen och AB Bostaden tecknade ett tvåårsavtal förra året. För 2011 skulle hyrorna höjas generellt med en procent. Men i avtalet skrevs också in möjligheten att omförhandla om kostnader för el och räntor sköt i höjden. Man visste inte heller då hur den nya lagstiftningen för de allmännyttiga bostadsföretagen skulle slå.

I dag vet man att AB Bostaden kommer att bli tvungna att betala cirka 4,7 miljoner kronor mer i borgensavgift till Umeå kommun. Detta som ett led i den nya lagen som säger att kommunala bostadsbolag inte får gynnas av den egna kommunen jämfört med de privata fastighetsbolagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ökade priser på el och kabel-tv är ytterligare orsaker till Bostadens krav.

Annons

Totalt vill AB Bostaden höja hyrorna från och med första april med 2,81 procent.

– För en normallägenhet på tre rum och kök innebär en sådan höjning att månadshyran höjs med ungefär 140 kronor, säger Sven-Olof Lindström, förhandlingsansvarig på AB Bostaden.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och AB Bostaden startar den 25 februari.

Annons

2010 höjdes hyrorna hos AB Bostaden med 1,6 procent.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.