Annons

Adressfuskare ville hämnas – skrev sig hemma hos Skatteverkets handläggare

Stockholm För första gången åtalas en person för ett grovt fall av folkbokföringsbrott. Mannen i Botkyrka registrerade adress i villan hemma hos en tjänsteman på Skatteverket, mot hennes vilja. Enligt åklagaren försökte mannen påverka myndighetsbeslut.
Foto: Anders Paulsson/Charlie Olofsson

Familjemedlemmar öppnade i morgonrock. Det var i början av februari i år och fortfarande tidig morgon när polisen knackade på lägenhetsdörren i hyreshuset i Botkyrka. Kläder och sängar tydde på att hela familjen bodde i hyresrätten, fast folkbokföringsregistret sade något annat. Familjen och deras adresser har tidigare detaljgranskats i flera brottsutredningar gällande vapen, narkotika och bedrägerier.

Den här morgonen uppstod tumult i lägenheten, hot flög i luften och pappan sparkade en av poliserna. När patrullen hade lämnat adressen skrev de ihop ett PM som gick vidare till Skatteverket. Innebörden: familjen har falska adresser och hyr Botkyrkabyggens lägenhet svart.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skatteverket fattade efter detta beslut om att ändra pappans adress. Sedan började ”telefonen gå varm” hos myndigheten. Det framgår av personalens vittnesmål i förundersökningen. Pappan hörde av sig till handläggaren bakom beslutet och var förbannad, polisen bara ”djävlades” menade han.

”Jag kommer att fylla i en anmälan om flyttning nu hem till dig istället så får du lösa allt”, ska han ha sagt till tjänstemannen.

Och så blev det. I somras ställdes mannen inför rätta för hot mot tjänsteman och grovt folkbokföringsbrott. Detta efter att ha försökt skriva sig i handläggarens villa i Täby. Åklagaren ser allvarligt på det hela och menar att mannen i hotsyfte har försökt skicka ett budskap till tjänstemannen, att han kände till hennes hemadress, och på så vis påverka kommande beslut till hans egen fördel.

Annons
Läs ocksåSkrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brottEn lagbok. En brevlåda på en gräsbevuxen tomt.

– Det här är en annorlunda form av att skriva sig på fel adress och jag har också åtalat för andra brott som gör det hela grovt. Det ger domstolen möjlighet att pröva om det är grovt. Det här är helt oprövat, säger kammaråklagaren Susanne Öhbom.

Åtalet är i sig unikt. Mannen i Botkyrka är den första person någonsin i landet som åtalats för den grova formen av adressfusk. Det visar en sammanställning från åklagarmyndigheten. Nu riskerar han böter, eller ett fängelsestraff på upp till två år. Inom ramarna för utredningen finns även misstankar om bedrägeri.

Den åtalade vill inte kännas vid något brott men har heller ingen förklaring till adressregistreringen.

Läs ocksåMan riskerar fängelse för folkbokföringsbrottDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

”Förnekar, jag har inte hotat någon”, sade han under polisförhör.

Annons

Enligt Skatteverket finns hundratusentals felaktiga adresser registrerade i folkbokföringen och lagstiftningen runt adresskaoset skärptes nyligen. I juli 2018 slog riksdagen näven i bordet och som ett led i kampen mot bidragsfusk och organiserad brottslighet blev det straffbart med falska adresser. Hem & Hyra har sedan dess i en omfattande kartläggning kunnat visa att straffskärpningen slagit snett och främst drabbat hemlösa som åtalats. Som i fallet med den hemlösa småbarnsmamman Mariam i Malmö som Hem & Hyra tidigare har rapporterat om.

Under de första två och ett halvt åren efter lagskärpningen åtalades 123 personer runt om i landet, främst i Göteborgstrakten. I fyra av tio fall fanns hemlöshet med som motiv, fusk och organiserad brottslighet bara i ett mindre antal fall.

Fakta: Adresskaoset - Hem & Hyra granskar

Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa personer, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.

Fakta: Vad är folkbokföring?

Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress. Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar. Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Läs också Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott JO kritiserar polisen efter slarvig adressrazzia – smygläste Fares brev och granskade mediciner HD:s beslut: Maries fall prövas inte – tvingas böta 23 800 kronor för att ha skrivit barnen på fel adress

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.