Annons

Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Eskilstuna Kvinnan var skriven på fel adress i över tre år. Nu döms hon för folkbokföringsbrott – efter att Svea hovrätt gjort en helt annan bedömning än tingsrätten i Eskilstuna.
Foto: Eva Ahlin/Shutterstock
Kvinnan friades i Eskilstuna tingsrätt men har nu dömts för folkbokföringsbrott sedan domen överklagats till Svea hovrätt.

För fem år sedan flyttade den i dag 54-åriga kvinnan från sin lägenhet i Eskilstuna till en annan adress i staden. Hyresgästen som några år senare flyttade in i 54-åringens gamla lägenhet upptäckte snart att hon fick post som var adresserad till kvinnan.

Den nya hyresgästen fick även besök av en delgivningsman som sökte kvinnan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tipsade Skatteverket flera gånger

Det visade sig att 54-åringen fortfarande var skriven på sin gamla adress. Den nya hyresgästen tipsade upprepade gånger Skatteverket om detta. Inget av tipsen ledde dock vidare, utan Skatteverket lade ned ärendena.

Varför det blev så kan myndigheten inte säga i dag. Det finns inga noteringar om det.

– Jag önskar att Skatteverket faktiskt gör något när man anmäler. Jag upplevde inte att man lyssnade på mig, säger den nya hyresgästen till Hem & Hyra.

Läs ocksåAdressjakten har tagit slut för Hamid - väntar på att deporteras

Till slut tröttnade hon och polisanmälde saken, vilket ledde till att kvinnan senare åtalades för folkbokföringsbrott.

Annons

I det första av två polisförhör erkände 54-åringen brott, men förklarade det med att hon haft en svår ekonomisk situation. Polisen frågade då henne vad det kostar att anmäla en flytt, något kvinnan förklarade att hon inte visste.

Kostar ingenting

Sanningen är att det inte kostar någonting att ändra folkbokföringsadress. Det kan man göra enkelt och gratis på Skatteverkets hemsida. Däremot kostar det pengar att få sin post eftersänd.

Våren 2022 hölls rättegången mot 54-åringen i Eskilstuna tingsrätt och i maj kom domen – där hon frikändes.

Folkbokföringsbrott är ett så kallat uppsåtsbrott. Det betyder att man måste vara medveten om att man begår en brottslig handling. Tingsrätten ansåg att det inte var bevisat i det här fallet.

Två ville fria, två ville fälla

Men domstolen var oenig.

Två av nämndemännen ville fria den åtalade. Juristdomaren och den tredje nämndemannen tyckte däremot att 54-åringen skulle dömas för brottet. Att hon inte kände till anmälningsskyldigheten fritog henne inte från ansvar, ansåg de.

Annons

Två av rättens ledamöter ville alltså fälla kvinnan medan två ville fria henne. I ett sådant läge är regeln att det som är lindrigast för den åtalade ska gälla. Därför friades kvinnan.

Men åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt – där utgången blev en annan. 54-åringen döms nu för att med uppsåt ha varit felaktigt folkbokförd i tre och ett halvt år.

Läs ocksåPer-Olof har en okänd man skriven hos sig – Skatteverket gör ingentingPer-Olof Johansson i Örby i Marks kommun har en, för honom, okänd man skriven hos sig.

Kände till

Svea hovrätt konstaterar kort att hon tidigare har anmält flytt till Skatteverket. ”Hovrätten anser det härigenom bevisat att hon känt till denna skyldighet”, står det i domen.

Straffet blev 70 dagsböter.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.