HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ägarbytet i Hammarkullen – en politisk thriller

Göteborg Bostadsbolagets planerade köp av husen på Bredfjällsgatan och Gropens gård har utvecklats till en politisk rysare. Nästa vecka kommer saken att avgöras i kommunfullmäktige.

Tack vare politiske vilden Martin Wannholt blev det ja till affären på kommunstyrelsens sammanträde igår, onsdag. Men det hänger på honom, Vägvalet och Sverigedemokraterna om affären även ska gå igenom i kommunfullmäktige den 3 december.

Bakgrunden är följande: De 890 lägenheterna på Bredfjällsgatan och Gropens gård  i västra Hammarkullen har haft ett antal privata ägare genom åren, varav de flesta hellre sålt vidare än renoverat. Följaktligen är husen rejält nedslitna.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Efter att nuvarande ägaren Graflunds (dotterbolag till D. Carnegie & co) misslyckats med att sälja till ett nystartat privat bolag i somras, klev allmännyttiga Bostadsbolaget in som köpare.

För en prislapp på närmare en halv miljard ska höghusen på Bredfjällsgatan och trevåningshusen på Gropens gård inlemmas i Bostadsbolagets övriga bestånd i Hammarkullen. Ett beslut som hälsades med jubel av den lokala hyresgästföreningen.

Den borgerliga oppositionen i kommunen är dock inte lika entusiastisk. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tycker att priset är för högt. Dessutom anser man att allmännyttan redan äger en för stor del av hyresrätterna i Göteborg i allmänhet och i Hammarkullen i synnerhet. Det skulle innebära en affärsmässig risk för kommunen och en osund marknad om Bostadsbolaget blir helt dominerande i Hammarkullen, anser de borgerliga. Därför röstar de nej till en affär.

Annons
Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

I kommunstyrelsen räddades dock de röd-grön-rosa av före detta moderaten, numera politiske vilden Martin Wannholt. När han röstade ja och SD lade ner sin röst blev det 7-5 för en affär.

Frågan är dock hur det ska gå i kommunfullmäktige nästa vecka. Där kommer Vägvalet in som en joker i leken. Att SD ändrar sig eller att Martin Wannholt (som saknar ersättare) skulle vara frånvarande kan också påverka.

Den lokala hyresgästföreningen på Bredfjällsgatan/Gropens gård har nu skickat ett brev till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige. Där vädjar föreningen till politikerna att lägga ideologiska käpphästar åt sidan och lyssna till hyresgästerna.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

”Visst finns det ansvarstagande privata aktörer på bostadsmarknaden, men på vår gata har de lyst med sin frånvaro. Det är hög tid att staden kliver in och ger hyresgästerna på Bredfjällsgatan och Gropens gård det som de är så förtjänta av: ett värdigt boende!” skriver hyresgästföreningen.

Föreningen anger tre huvudskäl till varför man anser att Bostadsbolaget vore en bättre ägare, nämligen: 1) långsiktigheten och resurserna, 2) bolagets lokalkännedom och 3) möjligheterna till boendeinflytande, som upplevs som bättre hos allmännyttan.

Annons

”Utjämna boendeojämlikheten och återupprätta det vingklippta förtroendet hos de boende på Bredfjällsgatan/Gropens gård!” skriver föreningen till politikerna. Övriga 16 lokala hyresgästföreningar i Angered har också ställt sig bakom kravet på att låta Bostadsbolaget ta över fastigheterna.

LÄS MER:

Allmännyttan köper slitet bostadsområde

Läs också Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.