HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ägare till skandalhusen Toppstigen känner ingen skuld

Sundsvall Den illa skötta fastigheten i Nolby har skapat många rubriker. Både hyresgäster och investerare har uttryckt sitt missnöje. Vd för ägarbolaget, Jon Olav Birkeland, har hållit sig i skymundan tills han igår upp dök i tingsrätten i Sundsvall. Han anser att bolaget gjort allt för att få bostadsområdet på fötter ända fram till konkursen i juni.

​Birkeland infann sig i går morse i tingsrätten för att gå i ed på att bouppteckningen för det konkursade bolaget Nor i Sundsvall AB stämmer. I den framkom bland annat att det finns skulder på 17,3 miljoner, varav 14,1 miljoner är banklån.

Jon Olav Birkeland hade inget att invända angående bouppteckningen förutom att moderbolaget, norska SweNor Eiendom A/S, även ägdes av 15 privata investerare. Som totalt satsat 5,5 miljoner kronor i aktier i Nor i Sundsvall.

Läs ocksåByggbolag i konkurs – ungdomslägenheter stoppas

En investering som visade sig vara en riktig förlustaffär.

I maj fick investerarna själva en titt på vart deras pengar tagit vägen. En del av investerarna kom långväga ifrån – England, USA och Australien. Och efter en rundtur i källare med uppbrutna förråd som numera används som tillhåll för tidigare vräkta, allmän brist på underhåll och insyn i det faktiska ekonomiska läget återvände de hem med besviken uppsyn.

Den 21 juni försattes Nor i Sundsvall AB i konkurs. Utan ägarens närvaro. Birkeland har varit svår att nå för kommentarer angående bostadsområdet som bland annat tidvis varit utan el på grund av obetalda fakturor. Tills igår då han dök upp i tingsrätten.

Läs ocksåSatsar 25 miljoner på trollstig och boulebana i Nolby

Enligt honom har Swenor gjort vad de kunnat för att få Sundsvallsbolaget på fötter.

– Med det har dykt upp oförutsedda utgifter och till sist gick det inte längre, säger han till Sundsvalls tidning.

Birkeland hävdar också att investerarna har vetat om de ekonomiska problemen.

Läs ocksåLyckad satsning gör Nolby tryggare igen

– De har varit informerade hela tiden. Vi har också skjutit till rätt mycket pengar i Nor i Sundsvall, sammanlagt nära tre miljoner kronor.

Affären av Toppstigen med 94 lägenheter kan tyckas tveksam redan från början med tanke på att den enligt uppgift ska ha köpts för 22 miljoner kronor av den tidigare ägaren, Lindén Kevin i Sollentuna, som han året innan (2005) betalat 13 miljoner för.

Men konkursen beror enligt Birkeland på flera olyckliga faktorer.

– Vi har haft hög vakans, ett dussintal var outhyrda före konkursen. Jag är också besviken på tidigare förvaltaren. Och dessutom har vi haft två tuffa vintrar i rad, säger han.

Konkursförvaltaren Matts Norberg räknar nu med att kunna sälja fastigheten under hösten. Förhoppningsvis för minst 17,3 miljoner så att fordringsägarna får igen sina pengar.

VANDALISERAT. Hyresgäster undviker numera att använda tvättstugorna på grund av smuts och trasig utrustning.

Foto: Åsa Eriksson

Läs också Hyresvärden i konkurs - nu tvingas hon flytta Försvunnen hyresgäst sägs upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.