Annons

Ägaren kan inte ge besked – lägger på luren

Karlstad Ägaren bakom Concept fastigheter, Sarah Gutestierna, kan eller vill inte svara på varför vissa hyresgäster fått högre hyra än andra. Till slut lägger hon på luren.

Varför har ni olika hyror beroende på om hyresgästen vill ha förhandlingsordning eller inte?

– Det är för att vi vill ta bort förhandlingsordningen, det funkar jättebra att inte ha någon part att förhandla med. Vi vill inte ha någon mellanhand utan förhandla direkt med hyresgästerna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Varför har ni ha olika hyror för att uppnå det?

– Det är inget som säger att det behöver vara så.

Men ni har ju skickat ut brev där de som vill ha en förhandlingsordning fått en höjning och de som inte vill det slipper hyreshöjningen? Hur kommer det sig?

-Vi har inte sagt att de som vill ha förhandlingsordning ska få högre hyra.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Men det står ju så i det första brev ni sänt ut?

– Ja, det var om vi hade fått bort förhandlingsordningen. Då hade vi inte behövt höja hyran för någon. Men nu är ju förhandlingsordningen kvar.

Nu är hyrorna olika. Är det något slags straff för dem som vill ha förhandlingsordningen kvar?

– Nej, men får vi ta bort förhandlingsordningen så behöver vi inte höja hyran för det året givetvis. Men nu när de ville ha den kvar så höjde vi enligt förhandlingen med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Men. Nu förstår jag inte. Ni höjer väl hyran för att ni behöver det? Inte för att Hyresgästföreningens skull?

– Nej. Givetvis. Absolut. Nej. Det är klart att man vill höja hyran – det vill ju alla hyresvärdar göra. Så syftet är att bli av med förhandlingsordningen. Men jag känner inte för att ställa upp på något du ska trycka.

Jag undrar fortfarande hur det kommer sig att vissa hyresgäster får en hyra och andra en annan – beroende på om de är för eller mot förhandlingsordning?

Annons

– Då får du prata med Hyresgästföreningen.

Nej. Jag pratar med dig för det är du som sänt ut breven.

– Vi hade ju önskat avsäga oss förhandlingsordningen.

Varför får de olika hyror för att ni vill ha bort förhandlinsordningen?

– Allt beror ju på vad Hyresgästföreningen framförhandlat.

Så att de som vill ha förhandlingsordning ska ha högre hyra än de som inte vill ha det – menar du att Hyresgästföreningen gått med på det?

– Vi har förhandlat hyran med Hyresgästföreningen. Det har vi gjort. Och då kan det vara så att vissa får högre hyra och andra lite lägre. På grund av vissa omständigheter som läget och sånt.

Men jämför man breven så hänvisar ni hyran till vilka som vill ha förhandlingsordning och inte. Det har ju inte med läget att göra. Så hur kommer det sig att hyresgästerna får olika hyror beroende på om de är för eller mot förhandlingsordning?

– Mmm, skulle vi få bort förhandlingsordningen för alla – då kan vi förhandla sinsemellan men nu har vi förhandlat med Hyresgästföreningen.

Men det är inget svar på min fråga. Jag vill veta varför ni har olika hyror beroende på hur hyresgästerna ser på förhandlingsordningen?

– Det är det svar jag kan ge.

Annons

Jag vill ha svar på frågan: varför har ni olika hyror beroende på hur hyresgästerna ser på förhandlingsordningen.

– Det är som jag säger. Vi vill ha bort förhandlingsordningen och då försöker vi gemensamt hjälpas åt att få bort den. Vi har inte för avsikt att vara en hyresvärd som gör att det blir sämre, vi kommer ändå följa kommunens riktlinjer och så vidare.

Om du säger att ni ska hjälpas åt att ta bort det gemensamt – ska det ses som en belöning att de som inte vill ha förhandlingsordning får lägre hyra i år?

– Nej. Det behöver man inte. Absolut inte.

Hur ska man se det då?

– Det är upp till dig hur du vill se det.

Hur ser du det?

– Jag vill inte prata med dig. Du får skriva den utan vår medverkan. 

Här lägger Sarah Gutestierna på luren och svarar inte när Hem & Hyra ringer upp igen.

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.