Annons

Ägarlägenheter blev en flopp

Nyheter Fyra år efter att det blev tillåtet med ägarlägenheter har det bildats totalt 733. Regeringen hoppades på 3 000 till 5 000 per år. Kolla antalet i ditt län.

Det var den 1 maj 2009 det blev tillåtet att skapa lägenheter med äganderätt i Sverige. Ägandeformen ger ägaren total makt över bostaden när det gäller bland annat renovering, uthyrning och pantsättning. Därmed skiljer den sig från både hyresrätter och bostadsrätter som omfattas av diverse restriktioner.

I de flesta europeiska länder är ägarlägenheter den dominerande upplåtelseformen, men i Sverige har den inte lyckats slå. I många län har det inte bildats en enda ägarlägenhet. Så är det i Södermanlands, Gotlands, Blekinges, Värmlands, Örebros, Dalarnas och Norrbottens län.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Störst antal finns i Västra Götaland och Skåne, som har 214 respektive 200. Sammataget innebär det att mer än hälften av landets ägarlägenheter finns där.

Annons

I dag får bara nyproducerade lägenheter och fastigheter som inte tidigare använts till boende bli ägarlägenheter. För ett år sedan tillsatte regeringen en utredning som ska se om det går att ändra lagstiftningen så att hyresrätter kan ombildas till ägarlägenheter.

Under våren 2014 ska utredningen presentera sitt förslag.

Annons
Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.
Fakta: Många län saknar ägarlägenheter
Län Ägarlägenheter
Stockholms 22
Uppsala 4
Södermanlands 0
Östergötlands 14
Jönköpings 19
Kronobergs 7
Kalmar 20
Gotlands 0
Blekinge 0
Skåne 200
Hallands 38
Västra Götalands 214
Värmlands 0
Örebro 0
Västmanlands 47
Dalarnas 0
Gävleborgs 30
Västernorrlands 64
Jämtlands 19
Västerbottens 35
Norrbottens 0
Källa: Fastighetsregistret, Lantmäteriet (per den 30 juni 2013)
Läs också Civilutskottet vill ha fler ägarlägenheter Sågar förslag om att göra hyresrätt till ägarlägenhet Trots kritik – Stockholmshem går vidare med ägarlägenheter Gapet till bostadsrätter fortsätter att växa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.