Annons

Ägarna har förlorat förtroendet för Rikshems vd Jan-Erik Höjvall

Uppsala Efter att Fjärde AP-fonden nu har svängt om saknar Rikshems båda ägare förtroende för bolagets vd Jan-Erik Höjvall, som därmed kan bli av med jobbet. [uppdaterad]

Rikshem meddelade på onsdagen att bolagets styrelseordförande kallar till ett extra styrelsemöte om den nya situation som har uppstått. Sedan tidigare har AMF, Rikshems andra ägare, velat peta Jan-Erik Höjvall från vd-posten. Då gav Fjärde AP-fonden honom fortsatt förtroende, men nu har pensionsfondens styrelse svängt om. Både AMF och Fjärde AP-fonden har representanter i Rikshems styrelse.

Varför har ni ändrat er när det gäller Jan-Erik Höjvall?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är en samlad bedömning. Vi är mitt uppe i förhandlingar och av affärsmässiga skäl vill jag inte kommentera det närmare just nu. Vi får se först var det här landar. Men det har att göra med den situation som har uppstått och den granskning som har gjorts, säger Fjärde AP-fondens styrelseordförande Monica Caneman.

Är det något särskilt ni som ägare skulle vilja se hos en ny vd för Rikshem?

– Vi tror att det är bra för Rikshem att byta vd, men i övrigt är det en fråga för Rikshems styrelse, säger Monica Caneman.

Annons
Läs ocksåRikshems vd Jan-Erik Höjvall får sparken av ägarna

Det har varit turbulent kring Rikshem sedan i höstas. Då avslöjade Dagens Industri att fem personer i Rikshems ledning har fått dela på 68 miljoner kronor utöver sin lön i vinst på konvertibler (värdepapper som ger någon som har lånat ut pengar till ett företag rätt att lösa in aktier i bolaget till en förutbestämd kurs). I december sparkade Rikshems styrelse vice vd:n Ilija Batljan, eftersom han hade gjort affärer i sitt eget företag och tecknat hyreskontrakt för Rikshems räkning utan att informera styrelsen. Rikshem lät sedan revisionsbolaget KPMG göra en intern granskning av bolaget, som enligt SVT Nyheter Uppsala bland annat visade att ledningen hade bjudit med familjemedlemmar på företagsresor och bjudit kommunpolitiker på middagar. Samtidigt har Rikshem fått stark kritik av sina hyresgäster i Uppsala för kraftiga hyreshöjningar i samband med renoveringar i Gränby och Kvarngärdet och planerade renoveringar på Lågberget i Eriksberg.

Fjärde AP-fondens omsvängning kommer i samband med att pensionsfondens vd Mats Andersson i går meddelade han har bestämt sig för att sluta. Han har tidigare uttalat sitt stöd för Rikshems vd, även efter att revisionsrapporten var klar. En och en halv vecka tidigare, 19 februari, gick Fjärde AP-fondens vice vd Magnus Eriksson ut och berättade att han lämnar sin tjänst. Även Fjärde AP-fondens styrelseordförande Monica Caneman är på väg att lämna sin post, vilket hon gav besked om 26 januari. Ingen av de tre har uppgett att det finns någon koppling till turerna kring Rikshem.

– Jag kan bara uttala mig för mig själv och för mig har det ingen koppling. Jag bestämde mig för att sluta för flera månader sen. Och Magnus Eriksson vet jag ska flytta till London, så det var väl ett tungt vägande skäl för honom, säger Monica Caneman.

Läs ocksåOro för höjda hyror inför renoveringar i Eriksberg

Mats Andersson meddelade att han skulle sluta i går, i samband med att ni i styrelsen fattade beslutet att ni inte längre hade förtroende för Jan-Erik Höjvall. Det var inte så att ni i styrelsen ville att Mats Andersson skulle sluta?

– Mats har själv fattat beslutet. Det var helt och hållet hans eget beslut, säger Monica Caneman.

Annons

Läs mer om Rikshems renoveringsplaner i Eriksberg här: 

Rikshem vill höja hyran med över 80 procent efter renovering

Fakta: Rikshems ägare

Rikshem ägs av en av de allmänna pensionsfonderna, Fjärde AP-fonden, och pensionsbolaget AMF. 

AMF ägs i sin tur till hälften av LO och till hälften av arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv.

Läs också Rikshems vd svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.