Annons

Rikshems vd Jan-Erik Höjvall får sparken av ägarna

Uppsala Rikshems ägare meddelade på torsdagsmorgonen att Rikshems vd Jan-Erik Höjvall ska lämna sitt jobb senast i samband med årsstämman nästa fredag, då även en ny styrelse utses.

Samtidigt har de två ägarna AMF och Fjärde AP-fonden enats om att fortsätta att gemensamt äga Rikshem. Ägarna träffades i går för att diskutera frågan.

– Det fanns en del diskussioner som var på väg i annan riktning, men nu har vi kommit fram till att vi vill fortsätta äga Rikshem ihop, säger Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Var ni eniga om att Jan-Erik Höjvall måste sluta som vd?

– Ja det var enighet kring det. Vi tror att det är det bästa för bolaget att gå framåt och hitta en ny styrelse och en ny vd. I grunden är det ett fantastiskt bolag med en fantastisk utveckling. Jan-Erik Höjvall har i allra högsta grad varit en del av det, men ibland står man inför en situation där det är den bästa vägen framåt att byta ledning, säger Mats Andersson.

Kan du nämna några konkreta orsaker som fick er att komma fram till det här beslutet?

Annons
Läs ocksåÄgarna har förlorat förtroendet för Rikshems vd Jan-Erik Höjvall

– Det vill jag inte gå in på. Nu har vi hittat en väg framåt.

Beslutet kommer efter att Rikshem låtit revisionsbolaget KPMG göra en intern granskning av bolaget. Granskningen visade bland annat att redovisningen av en resa där vd:n och vice vd:n bjöd med sina fruar har brustit, och att Rikshem har bjudit representanter för kommuner på mat och dryck utan att ta hänsyn till risken att det kan betraktas som mutor. Dessutom har flera olika typer av representation inte redovisats på ett korrekt sätt. I Uppsala har bolaget fått stark kritik av hyresgäster bland annat för renoveringarna i Gränby och Kvarngärdet där hyrorna höjts kraftigt och de planerade renoveringarna på Lågberget i Eriksberg där Rikshem i vissa fall vill höja hyrorna med över 80 procent.

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, meddelade så sent som i tisdags att han lämnar sitt jobb. Beslutet kom i samband med att Fjärde AP-fonden svängde om när det gällde stödet till Rikshems vd Jan-Erik Höjvall.

Läs ocksåOro för höjda hyror inför renoveringar i Eriksberg

Du uttalade tidigare ditt stöd för Jan-Erik Höjvall, även efter KPMG:s granskning. Har ditt beslut att sluta som vd någon koppling till turerna kring Rikshem?

Annons

– Nej, det har inte det. Det kanske låter konstigt, men jag fyller 62 år i maj och hade egentligen tänkt lämna redan för ett år sedan. Nu har jag också fått ett erbjudande av min gamla mentor László Szombatfalvy att arbeta mer aktivt i hans stiftelse Global Challenges Foundation, säger Mats Andersson.

Läs mer om de senaste turerna kring Rikshem här.

Fakta: Rikshems ägare

Rikshem ägs av en av de allmänna pensionsfonderna, Fjärde AP-fonden, och pensionsbolaget AMF. 

AMF ägs i sin tur till hälften av LO och till hälften av arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv.

Läs också Rikshems vd svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.