Annons

Airbnb ökar men hyresvärdar säger nej

Halland Att hyra ut sitt hem till turister via Airbnb och andra webbtjänster ökar. Men när Hem&Hyra frågar hyresvärdarna i Halland säger flera nej.
Foto: Anna Hultberg
William och Hanna är två hyresgäster som hyr ut ett extrarum via Airbnb. De har lusläst sitt hyreskontrakt och inget tyder på att de inte får hyra ut. För paret är det ett sätt att träffa nya människor.

”Vi accepterar ingen uthyrning” svarar exempelvis Stena Fastigheter och Laholmshem.

Airbnb-konceptet har på kort tid blivit ett etablerat sätt för turister att fixa övernattning. I stället för hotell hyr man in sig hos privatpersoner. För villaägarna som vill hyra ut är det inga problem, bostadsrättsinnehavare gör bäst i att fråga sin förening och hyresgäster ska ha godkännande av sin värd för att inte riskera att bli uppsagd. Eller?

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Idag är läget ganska oklart. Anledningen är att hyreslagen är tydlig med att hyresgäster måste ha ett godkännande för att hyra ut sin lägenhet, däremot går det bra att ha en inneboende utan att först fråga.

Annons

Privata Willhem svarar också att man inte tillåter uthyrning men att man inte kan upprätthålla det vid rumsuthyrning då inneboende är tillåtet. ”Blir definitionsfråga vad inneboende är”.
– Den som inte har tillåtelse och konstant hyr ut sin lägenhet och inte själv bor där gör det olovligen. Det är grund för uppsägning, säger Catarina Carlström, regionchef Syd.

Riksbyggen tycker inte de kan säga nej till uthyrning av rum ”Vid uthyrning av enskilda rum krävs inte tillstånd så länge hyresgästen förfogar över lägenheten i övrigt”.

Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.

Fabo i Falkenberg, Eksta i Kungsbacka och Hyltebostäder säger att de aldrig fått frågan så frågan har inte varit aktuell. HFAB i Halmstad säger att det är ovanlig och att de hänvisar till bolagets policy om andrahandsuthyrning. Varbergs bostad satte stopp för liknande uthyrning för några år sedan. Vissa hänvisar till hyreslagen.

Annons

Den lagen tillåter inte andrahandsuthyrning utan tillstånd. Det är dock okej att inneboenden utan att fråga. Att hyra ut ett rum går alltså bra enligt Helena Henriksson, jurist på SABO, allmännyttans bransch- och intresseorganisation. Däremot kan det bli bekymmer om någon hyr ut rum så ofta och till olika personer att det blir hotellverksamhet av det.
– Var gränsen går är svårt att uttala sig om eftersom den frågan ännu inte har prövats, säger Helena Henriksson.

Fakta: Hyresgäster och Airbnb

Som hyresgäst får du ha inneboende. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster är i nuläget oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs i alla lägen tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

Airbnb startade 2008 och i Sverige använde nära en halv miljon turister tjänsten förra året, enligt företaget.

Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Johan hyrde ut via Airbnb - blev uppsagd utan förvarning: "Jävligt obehagligt" Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.