HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Airbnb ökar men hyresvärdar säger nej

Halland Att hyra ut sitt hem till turister via Airbnb och andra webbtjänster ökar. Men när Hem&Hyra frågar hyresvärdarna i Halland säger flera nej.
Foto: Anna Hultberg
William och Hanna är två hyresgäster som hyr ut ett extrarum via Airbnb. De har lusläst sitt hyreskontrakt och inget tyder på att de inte får hyra ut. För paret är det ett sätt att träffa nya människor.

”Vi accepterar ingen uthyrning” svarar exempelvis Stena Fastigheter och Laholmshem.

Airbnb-konceptet har på kort tid blivit ett etablerat sätt för turister att fixa övernattning. I stället för hotell hyr man in sig hos privatpersoner. För villaägarna som vill hyra ut är det inga problem, bostadsrättsinnehavare gör bäst i att fråga sin förening och hyresgäster ska ha godkännande av sin värd för att inte riskera att bli uppsagd. Eller?

Läs ocksåCarinas hem brann upp – två gånger

Idag är läget ganska oklart. Anledningen är att hyreslagen är tydlig med att hyresgäster måste ha ett godkännande för att hyra ut sin lägenhet, däremot går det bra att ha en inneboende utan att först fråga.

Privata Willhem svarar också att man inte tillåter uthyrning men att man inte kan upprätthålla det vid rumsuthyrning då inneboende är tillåtet. ”Blir definitionsfråga vad inneboende är”.
– Den som inte har tillåtelse och konstant hyr ut sin lägenhet och inte själv bor där gör det olovligen. Det är grund för uppsägning, säger Catarina Carlström, regionchef Syd.

Riksbyggen tycker inte de kan säga nej till uthyrning av rum ”Vid uthyrning av enskilda rum krävs inte tillstånd så länge hyresgästen förfogar över lägenheten i övrigt”.

Läs ocksåEksta bäst i klassen - allt mer solkraft hos hyresvärdarsolkraft

Fabo i Falkenberg, Eksta i Kungsbacka och Hyltebostäder säger att de aldrig fått frågan så frågan har inte varit aktuell. HFAB i Halmstad säger att det är ovanlig och att de hänvisar till bolagets policy om andrahandsuthyrning. Varbergs bostad satte stopp för liknande uthyrning för några år sedan. Vissa hänvisar till hyreslagen.

Den lagen tillåter inte andrahandsuthyrning utan tillstånd. Det är dock okej att inneboenden utan att fråga. Att hyra ut ett rum går alltså bra enligt Helena Henriksson, jurist på SABO, allmännyttans bransch- och intresseorganisation. Däremot kan det bli bekymmer om någon hyr ut rum så ofta och till olika personer att det blir hotellverksamhet av det.
– Var gränsen går är svårt att uttala sig om eftersom den frågan ännu inte har prövats, säger Helena Henriksson.

Fakta: Hyresgäster och Airbnb

Som hyresgäst får du ha inneboende. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster är i nuläget oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs i alla lägen tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

Airbnb startade 2008 och i Sverige använde nära en halv miljon turister tjänsten förra året, enligt företaget.

Läs också Lät sin bror flytta in – blir av med kontraktet Laholmshem fyller 70 - firar med att bygga stort 40 procent av hyresvärdarna har noll koll på klimatpåverkande utsläpp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.