HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Åklagarbeslut: register i Göteborg utreds på nytt

Göteborg Nya uppgifter ändrar bilden. Nu återupptas förundersökningen mot Göteborgs kommunala hyresvärdar som fört olagliga register över sina hyresgäster.

Det var tidigare i somras som polisutredningen mot de fyra kommunala bostadsbolagen lades ner. Detta trots att Datainspektionen redan konstaterat att Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder brutit mot personuppgiftslagen genom sitt sätt att hantera känslig information om vissa av sina hyresgäster.

Men all information fanns inte tillgänglig för utredningen. Nu står det klart att åklagaren väljer att öppna förundersökningen på nytt, efter att ha begärt in ytterligare dokumentation. Det rapporterar SVT Västnytt.

Läs ocksåPolischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Hyresgästföreningen reagerade starkt när registreringen avslöjades, och valde att anmäla hanteringen till både polisen och Datainspektionen. Regionchef Anna Lönn Lundbäck välkomnar nu åklagarens omprövning, men påpekar samtidigt att de fyra värdarna hittills hållit sina löften om åtgärder.

– De enskilda bolagen har tagit ansvar för att förbättra sina rutiner. Det viktigaste för hyresgästerna nu är att saken utreds rakt igenom med all information, så att det inte finns några frågetecken kvar, säger hon till Hem & Hyra.

Fakta: Detta har hänt

Det var i februari i år som det uppdagades att Göteborgs fyra kommunala hyresvärdar i åratal registrerat och sparat känsliga personuppgifter om hyresgäster. Noteringar om sjukdomar, missbruk och omdömen som ”mytoman” och ”förvirrad” förekom, liksom fall av ren svartlistning.

Registreringen blev känd sedan en revisionsbyrå på uppdrag av Stadsrevisionen gått igenom hanteringen av personuppgifter i de aktuella bolagen. Sammantaget fann man ungefär 1 500 känsliga anteckningar. Systemet ska ha använts hos några av hyresvärdarna i över tio år. Läs mer här.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död Konsulter på dubbla stolar när hyresrätter ombildas i Göteborg Ser Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.