Annons

Äldreboende blev ungdomshus i Barkarby

Järfälla Första undomsboendet i Järfällahus är invigt. Ungdomarna flyttade in i de 56 lägenheterna för ett par veckor sedan. Madelen Malm, 19, student på KTH, är en av dem.
Madelen Malm visade sin nya lägenhet när ungdomshuset invigdes.
Foto: Cecilia Landmark
Madelen Malm visade sin nya lägenhet när ungdomshuset invigdes.

Med ballonger och bubbel invigdes student- och ungdomsboendet Almen av bland annat Mikael Jämtsved (MP), ordförande i Järfällahus.
– Det är extra roligt eftersom vi inte har några lägenheter i det här segmentet sedan tidigare, sa han.

Almen var tidigare ett äldreboende. När det inte längre höll måttet för äldre kom idén att göra om det till ungdomsboende. Det blev 56 ettor och tvåor för studenter och Järfällaungdomar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att hantera förmedlingen av ungdomsbostäderna inrättade Järfällahus en ny ungdomskö i våras. I den får den som är 16-25 år, bor i kommunen och inte redan har ett eget kontrakt med Järällahus ställa sig. Den som är över 18 kan få en lägenhet och under tiden samlas också poäng i Järfällahus externa kö. Dit förmedlas en tredjedel av bolagets lediga lägenheter, resterande delas mellan den interna kön för hyresgäster i Järfällahus och Stockholms bostadsförmedling.

Madelen Malm, 19, från Örebro, fick studentlägenheten via Stockholms bostadsförmedling.
– Det är jättesvårt att hitta bostad i Stockholm, man måste vara aktiv. Och man kan inte ha jättehöga krav, det här är ju lite utanför stan. Det är bra att det finns så här lugna områden också, säger hon och fortsätter.

Annons

– Jag har inga kompisar som har förstahandskontrakt, utom någon som bor i en studentkorridor.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Hon ställde sig i bostadskön när hon fyllde 18 och fick en studentlägenhet i Flemingsberg när hon kom in på KTH. Under fem år ska hon läsa till civilingenjör och lärare. Lagom till andra året fick hon napp på ettan i Barkarby, cirka 30 kvadratmeter, nyrenoverat och fräscht, nära både tunnelbana och pendeltåg.

– Det är trevligt, alla hälsar och är glada. När jag flyttade in var det till och med en okänd kille som erbjöd sig att hjälpa till att bära, säger Madelen.

Annons

Att hon måste fullfölja sina heltidsstudier för att bo kvar är ingenting som hon är stressad över.
– Nä, jag är ju här för att plugga. Det ska nog gå vägen.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Det blir fullt i studentlägenheten när den visas på invigningen. Många från seniorboendet i grannhuset är nyfikna åp att se hur det blivit.
– Tänk, precis i det här rummet bodde en väninna för länge sedan. Det stod tomt i flera år, det är fantastiskt att det äntligen flyttat in ungdomar här, säger en av dem.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Klaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslya Ombildning i Järfälla godkänd – trots frågetecken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.