Annons

Äldreboende sänker hyrorna

Göteborg Äldreboendet tog nästan 6 000 kronor i hyra för ett rum på 23 kvadratmeter. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har nu ägarna Vardaga gått med på kraftiga hyressänkningar.

Efter en överenskommelse i Göteborgs hyresnämnd förra veckan sänks hyran retroaktivt för två hyresgäster på äldreboendet Agaten på Berzeliigatan i Göteborg. Boendet ägsa av Vardaga, som är en av de största aktörerna inom privat äldreomsorg i Sverige.

Ett rum på 30 kvadratmeter med tillhörande toalett och tillgång till gemensamhetsutrymmen ska nu kosta 5 000 kronor i månaden istället för 6 675. Rummet på 23 kvadratmeter sänks från 5 904 kronor till 4 500 kronor. Det är justeringar nedåt på närmare 25 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hade Agaten fått som de ville från början skulle hyrorna istället ha höjts.

– Upprinnelsen var att de båda hyresgästerna vägrade att gå med på en hyreshöjning på 4 procent som skulle ha skett i januari 2014. Vi jämförde med hyresnivån på andra liknande boenden och såg att här låg man alldeles, alldeles för högt, säger Hyresgästföreningens jurist Conny Borup.

Annons

Han säger att han varit med om flera liknande fall tidigare, både i kommunala och privata äldreboenden.

Läs ocksåKupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent

– Allt förhandlas inte med oss, och i det här fallet har man utnyttjat situationen till att sätta en ohemul hyra. Det är ju svårt med bostäder för alla grupper i samhället, och just när det gäller äldreboenden har ofta varken de boende eller deras anhöriga någon hum om vad som är rätt hyresnivå, säger Conny Borup.

Han tycker att den som är anhörig, förvaltare eller god man åt någon som bor på ett äldreboende bör fundera över hyresnivåerna.

– Skillnaden mellan den hyresnivå som Agaten ville höja till från början och den vi kom överens om i slutändan var nästan 2 000 kronor i månaden. Tänk vilken skillnad det är för en pensionär, speciellt om man inte har bostadsbidrag.

Annons
Läs ocksåGrannar betalar olika mycket för likadana lägenheter - nu ska Nässjös äldrehyror ses överNu ska hyrorna på Nässjös särskilda boenden ses över.

 

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.