Annons

Alingsåshem testar nya kontrakt

Alingsås Unga som hyr av Alingsåshem ska få skriva på en ny typ av kontrakt – som bara gäller i fyra år. Om inte hyresnämnden har något att invända.

Det kommunala bostadsbolaget i Alingsås vill testa att hyra ut några av sina lägenheter på något som de kallar ungdomskontrakt. I det mesta är kontraktet som vilket som helst. Men en stora skillnad är att ungdomarna inte kommer att ha något besittningsskydd. Kontraktet kommer att sträcka sig max fyra år. 

Vad som också skiljer villkoren från annan uthyrning är att man under tiden man bor på ett ungdomskontrakt kan stå kvar i kön till lägenheter i det övriga beståndet. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Alingsåshem hoppas att de nya kontrakten ska göra det lättare för unga att få tag i en bostad och att upplägget ska generera flyttkedjor.

Annons

Bolaget ska testa de nya kontrakten i liten skala, både i sitt vanliga bestånd och i hus som riktar sig främst till unga. Varje kontrakt kommer ha ett separat avtal där hyresgästen får avsäga sig sitt besittningsskydd, ett avtal som sedan skickas till hyresnämnden för godkännande. 

Hur nämnden ställer sig till upplägget har ännu inte prövats.

Annons
Läs ocksåStrandade hyresförhandlingar i Alingsås - Förhandlingschefen: "Festen är över"Alingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Fakta: Alingsåshems ungdomskontrakt

Den som söker ska ha fyllt 18 år men inte hunnit fylla 25 år. 
Hyresgästden kan bo i lägenheten i max fyra år och avsäger sig sitt besittningsskydd. 
Lägenheterna fördelas efter kötid.
Har man en gång haft ett ungdomskontrakt kan man inte få det igen. 

Läs också Värdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus Josefin tvingades flytta flera gånger med dottern – så breder korttidskontrakten ut sig Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.