HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alla bostadstoppar måste lämna ut sin lön

Nyheter I går sattes sista spiken i kistan från Högsta förvaltningsdomstolen – Habo bostäder måste lämna ut uppgiften om sin vd:s lön. Därmed har Hem & Hyra fått rätt i samtliga sju fall.

I kommande nummer av Hem & Hyra presenteras en sammanställning av löner och förmåner för de kommunala bostadsbolagens vd:ar.

Granskningen återkommer vartannat år och bygger på varje medborgares lagstiftade rätt att kunna ta del av offentliga handlingar. Den senaste tiden har emellertid tidningens begäran mötts av visst motstånd från dem som tvingats lämna ut sina uppgifter – med hänvisning till en tre år gammal hyreslag om att allmännyttiga bolag ska verka ”affärsmässigt”.

Läs ocksåHem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt områdeAnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021

I år har sju av 280 bolag har sju aktörer satt sig på tvären till den grad att frågan om vd-lönerna hamnat i domstol. Att hyresvärdarna vägrat lämna ut löneuppgifterna har motiverats med att det skulle missgynna den konkurrensmässigt, eftersom privata bolag inte har samma krav på öppenhet.

Samtliga sju bolag gick emellertid bet i kammarrätten. Habo bostäder AB i Jönköpings län nöjde sig dock inte med beslutet utan vände sig till Högsta förvaltningsdomstolen för stöd.

I går kom beskedet: bostadsbolaget måste lämna ut uppgifterna. I sitt avvisande konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen att en myndighet inte är behörig att överklaga ett beslut som ålägger den att lämna ut en handling och att ärendet därför inte tas upp.

Läs ocksåHem & Hyra – nu större än någonsin tidigareHem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.

Under onsdagen meddelade Habo bostäder AB att lönen inom kort kommer att meddelas via företagets advokat.

För tidningen Hem & Hyra är domstolens beslut en stor seger. Susanna Skarrie, chefredaktör och vd, berättar att man redan inför granskningen sökt juridisk hjälp för att en gång för alla få klarhet i hur den nya hyreslagen påverkar rätten att bedriva grävande journalistik.

– Det här visar bortom allt tvivel att lagstiftningen för allmänna bostadsbolag inte alls påverkar sekretessen. Ett glasklart bevis på att handlingar som förut varit allmänna fortfarande är allmänna.

Läs ocksåHem & Hyras granskning vinner GuldspadenAnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant tar emot Guldspaden 2020 i klassen Magasin.

Enligt tidigare lagstiftning är det tryckfrihetsförordningen samt sekretesslagen som avgör om en handling får lämnas ut. Inte hyreslagen.

Domstolarnas unisona genmäle kan bara tolkas på ett sätt – att samma system står fast.

– Vi har lagt ner mycket arbete på att reda ut situationen. Det här är ett skönt besked om att demokrati och offentlighetsprincipen fortfarande gäller – och att det lönar sig att vara envis.

 

Läs Högsta förvaltningsdomstolens besked här:
Läs samtliga sju kammarrättsdomar här:

Fakta: Sju bolag vägrade lämna uppgifter

Sju bolag beslutade att inte lämna ut lön och förmåner för sina vd:ar. Dessa sju är:

AB Botkyrkabyggen
AB Sollentunahem
Armada Fastighets AB
Järfällahus AB
AB Upplands-Brohus
Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna
Habo Bostäder AB

Läs också Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade! Hem & Hyras galna succéår: Två tunga priser och 85 procent fler läsare
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.