HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allmännytta säljs för att bygga simhall

Nässjö Det kommunala bostadsbolaget Linden Fastighets AB har kö till sina lägenheter. Trots det har de nu fått byggstopp och tvingas dessutom sälja ut delar av sitt bestånd. Pengarna ska gå till kommunens nya simhall. 

I dagarna blir Lindens senaste byggprojekt klart. 43 hyresrätter i kvarteret Blomberg i Nässjö. De blir den sista tillökningen till beståndet på länge.

– Vi har ytterligare 50 lägenheter färdigprojekterade, men det blir inget med det för nu har vi fått byggstopp. Tydligen är det viktigare med en simhall än med bostäder, säger Tomas Sandstedt, vd på det kommunala bostadsbolaget.  

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Istället för att satsa pengarna på ännu fler hyresrätter i Nässjö som har bostadsbrist, uppmanas nu bostadsbolaget att istället skjuta till 40 miljoner kronor till kommunens nya simhall.

– Jag har inte ord för detta, säger Tomas Sandstedt.

Men kommunen ser inga problem med beslutet, som ska klubbas i fullmäktige inom den närmsta månaden.

Läs ocksåHär fick 90 unga hyresgäster jobb

– Det är lagstadgat att barnen ska lära sig simma. Vår simhall idag är gammal och går inte att renovera. Vi behöver bygga en ny, säger Anci Magnusson, ordförande i kommunstyrelsen. 

Men är det inte viktigare med bostäder till alla invånare än en simhall?

– Vi prioriterar varken det ena eller andra. Simhallen har ett gemensam värde som flera av våra kommunala bolag bör ha intresse av att bidra till.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

För att kunna bidra med 40 miljoner kronor till simhallsbygget åläggs nu Linden Fastighets AB att sälja ut delar av sitt bestånd till privata aktörer. 

–  De ska sälja till långsiktiga och seriösa ägare. Det är inte bara allmännyttan som ansvarar för bostadsförsörjningen, säger Anci Magnusson till Hem&Hyra.

Hyresgästföreningen är kritiska till beslutet.

– Det här är mycket beklagligt. Bostadsbolagen ska inte vara en kassako åt kommunen, säger Henrik Andersson på Hyresgästföreningen.

Föreningen kommer nu att försöka påverka politikerna på olika sätt, bland annat genom att gör en namninsamlingar bland de boende.

Läs också När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.