Annons

Allmännyttan i Rotebro först ut till försäljning

Stockholm Sollentuna kommun ska sälja 2 000 av Sollentunahems hyresrätter. Nu har Sollentuna Stadshus AB beslutat i vilken ordning som beståndet ska säljas - först ut blir 538 hyresrätter i Rotebro. Hyresgästföreningen har länge arbetat för att försäljningarna ska stoppas.
Det är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.
Foto: Cecilia Landmark/Kristina Wahlgren
Sollentunahems hyresrätter ska säljas till privata aktörer. Huset på Malmvägen är sålt sedan tidagare, först till Wallenstam som sålde det vidare till Hembla (fd D Carnegie).

Den 18 mars tog Sollentuna Stadshus AB beslut om en försäljningsstrategi för de hyresrätter som ska säljas till privata aktörer. Försäljningen kommer att ske i tre etapper. Först ut är Sollentunahems hyresrätter i Rotebro, som ska säljas under 2019 enligt planen.

Etapp två, försäljning av hyresrätter i Tureberg och Häggvik kommer att säljas 2021, och etapp tre blir centrala Edsberg med försäljning under 2023.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunfullmäktige i Sollentuna beslutade redan 2016 att cirka 2 000 av Sollentunahems lägenheter skulle säljas för att få loss pengar till att bygga 1 500 nya kommunala hyresrätter.

Enligt kommunen kommer fastigheterna att säljas som hyresrätter, och ingen hyresgäst kommer att tvingas flytta eller köpa sina bostäder. På Sollentunahems hemsida listas de aktuella fastigheterna som ska säljas.

Hyresgästföreningen i Sollentuna har länge jobbat emot försäljningen av allmännyttan och kräver att försäljningarna stoppas.

Läs ocksåStyckningen av Sollentunahem i het valdebattHenrik Thunes (M) och Joakim Jonsson (S) har olika syn på bostadspolitiken i Sollentuna.

– Vi har kämpat sedan 2016, vi har bland annat en namninsamling mot försäljningen. Risken är att de säljer till ut fastigheterna till lågpris till bolag som Wallenstam eller Hembla, säger Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen Sollentuna.

Annons

Fastigheterna som ska säljas har delats upp i tre olika bolag som säljs i omgångar. Hyresrätterna i Rotebro ligger under Sollentuna Stadshus AB:s dotterbolag Sollentunafastigheter 1.

– Genom att sälja hela dotterbolaget till ett annat bolag behöver kommunen inte betala reavinstskatt till staten, vilket är en medveten skatteplanering, säger Thomas Axelsson.

Läs ocksåSollentunahem styckas och säljs i delar

Socialdemokraterna i Sollentuna är kritiska till försäljningen.

– Det skapar otrygghet för de som bor i de aktuella fastigheterna, hyresgästerna vet ännu inte vem som kommer att äga deras hem om några månader. Förslaget är dåligt för kommunen, fastigheterna genererar ett överskott till kommunen varje år, som vi kommer att gå miste om. Då är det mer ekonomiskt fördelaktigt att låna till kommande investeringar än att sälja bostäder, säger oppositionsråd Joakim Jonsson (S).

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M), som även är ordförande i Sollentuna Stadshus AB, håller inte med.

–  Kommunen står inför stora miljardinvesteringar som vi delvis finansierar med lån, men vi vill inte ta mer lån än nödvändigt.

Annons

Har ni några intressenter än?

–  Det vi gör nu är att anlita konsultstöd som hjälper oss att ta fram ett prospekt för marknaden.

Varför låter ni inte Sollentunahem behålla hyresrätterna?

– Sollentunahem har 90 procent av hyresbeståndet i kommunen. Vi vill att det ska finnas ett större utbud på hyresmarknaden så det finns fler aktörer att välja mellan för hyresgästerna, säger Henrik Thunes.

Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Efter Hem & Hyras avslöjande – nu kan lagen skärpas Bostadslöse Peter nekas lägenhet – för att han saknar kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.