HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allmännyttan styrs av män

Västra Götaland Nu i vår byts de flesta av de kommunala bostadsbolagens styrelser ut. Men mönstret med en klar majoritet av män – det består.
Foto: Magnus Åsblad
Helén Ohlsson (MP) sitter i Familjebostäders styrelse. Ett av få bolag där en majoritet av ledamöterna är kvinnor.

Snart tillträder nya styrelser för de allmännyttiga bostadsbolagen i Västra Götaland. Ofta har kommunfullmäktige redan röstat igenom vilka de nya ledamöterna blir. Men trots att styrelserummen inom kort fylls av nya personer är könsbalansen nästan densamma som tidigare år. 85 procent av bolagen har en styrelse där majoriteten är män. I vissa fall, som hos Svenbo i Svenljunga, är alla ledamöter män.

Bara några få bolag bryter mot normen. I Familjebostäders nya styrelse är en majoritet av ledamöterna kvinnor. En av dem är Helén Ohlsson (MP).

Läs ocksåAida trodde att möglet skulle döda henneAida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.

– Min erfarenhet är att män är mycket mer benägna att nominera sig själva. Kvinnor måste man fråga fler gånger, säger hon.

Själv har Helén Ohlsson i olika omgångar suttit i Lundby stadsdelsnämnd på Hisingen – ett område där det byggts oerhört mycket de senaste åren. Därför kändes det naturligt att gå vidare med bostadsfrågorna.

– Jag tror att män och kvinnor har lite olika perspektiv. Med fler kvinnor hoppas jag exempelvis att barn- och trygghetsfrågor lyfts upp lite mer.

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Men minst lika viktigt är känslan av representation, lägger hon till.

– Som hyresgäst ska man känna igen sig när man ser en bild av bolagets styrelse. Det gäller kön, men också ålder och bakgrund. Då ökar chansen att du faktiskt vågar ta kontakt med de styrande. 

Hos Sabo, de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation, finns en särskild arbetsgrupp som jobbar för att få större variation i bolagens styrelser. Hanna Larsson är enhetschef och jobbar aktivt med frågan. Hon tycker resultatet av Hem & Hyras granskning är nedslående.

Läs ocksåFörskola blir lägenheter i Malå

– Det var verkligen inga roliga siffror. Men det visar också hur viktigt det är att vi jobbar med de här frågorna.

Från början var det tänkt att Sabo skulle jobba just med könsfördelningen. Men nu har man breddat arbetet för att även få in fler unga och med annan etnisk bakgrund än svensk.

– I kommunägda bolag är det en demokratifråga och vi ser gärna att sammansättningen därför speglar samhället. Och det består av både kvinnor och män.

LÄS MER:

Professorn: ”Det minskar legitimiteten för småfolket”

Fakta: Bolagsstyrelser

Hem & Hyra har räknat antalet män och kvinnor i de kommunala bostadsbolagens styrelser som tillträder nu i vår.

34 av 40 styrelser som var klara vid vår koll hade en manlig majoritet.

Av alla nya styrelseledamöter var 31 procent kvinnor.

Läs också Här säljer allmännyttan gärna – men inga köper Vara bostäder säljer hus i Kvänum i kritiserad affär

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.