HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt nytt blir rökfritt hos Karlstads bostads

Örebro Allt nybyggt ska vara rökfritt. Det är kommunala Karlstads bostads AB:s målsättning. Trots att lagen står på rökarens sida.
Sedan augusti 2014 har KBAB byggt närmare 150 rökfria lägenheter. Målsättningen är att allt nybyggt ska vara rökfritt.

– Vi vet hur stora bekymmer det ställer till med grannsämjan. Framförallt på sommarhalvåret. Då har vi flera konflikter där vi måste medla, säger Mats Enmark som är vd på KBAB.

Läs ocksåRökstopp hos hyresvärd i Motala

Ännu har dock inte KBAB:s styrelse fattat något riktigt policybeslut.
– Vi vill känna oss fram lite först och se att vi hittar ett bra arbetssätt hur vi kommunicerar detta till hyresgästerna innan vi tar beslut i styrelsen. Men redan nu är målsättningen rökfritt i nybyggen. 
I Örebro och Värmlands län finns endast fyra bostadsbolag med rökfria lägenheter. Men så länge de inte klassas som allergiboende, är det faktiskt – oavsett vad som står i kontraktet – antagligen fritt fram att röka. Antagligen. För ännu har inget fall prövats rättsligt.

Och enligt hyreslagen har du rätt att bestämma vad du gör i din egen lägenhet.

 
Trots att rättsläget är grumligt, väljer KBAB att satsa på rökfritt:

– Vi vill inte driva folk ur sina bostäder, men jag tror på allas förståelse för problemet. Det är så många frågor som vävs in i detta: folkhälsa, allergier, konflikter mellan grannar, brandrisk och sanering. Jag tror det är framsynt att gå före lite i de här frågorna även om rättsläget är oklart, säger Mats Enmark.

Fakta: Rökfria lägenheter

Enligt Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, har 34 kommunala bostadsbolag rökfria lägenheter.
I Värmland har de kommunala fastighetsbolagen Karlstads bostads AB och Kristinehamnsbostäder rökfria lägenheter.
I Örebro län har Örebro bostäder och Kumla bostäder lägenheter för dem som vill, eller måste, hyra rökfritt.

Läs också Småländska Junehem inför rökförbud Cigarettrök tycks förfölja hyresgäster Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten Edethus utökar sitt rökförbud

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.