HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Alltid för sena – nu vräks Söderhamnsborna

Söderhamn Det räcker inte med att betala hyran. Man måste se upp med förfallodatumet också. Ett par i Söderhamn som alltid betalat men aldrig i tid måste nu flytta ut efter en dom i hyresnämnden.
Ett sönderrivet hyreskontrakt.
Foto: Anders Högmark
Ett par i Söderhamn måste flytta ut efter att de ständigt varit försenade med hyran.

Redan när Söderhamnsparet var nyinflyttade och skulle betala sin första hyra missade makarna sista betaldatumet med tolv dagar.

Så har det sedan fortsatt månad efter månad. Paret har alltid betalat sin hyra – men för sent. Som minst med åtta dagars försening, som mest med 82 dagar.

Läs ocksåAnklagades för vanvård - får bo kvar

Till sist tröttnade värden och ville avsluta hyresförhållandet. Något som paret motsatte sig. Då, när det i praktiken redan var för sent, lyckades de också få fram pengar i tid två månader i följd.

Makarna berättade vid förhandlingarna i hyresnämnden att de haft en jobbig period sedan båda blivit arbetslösa. Alla pengar som de fått via Arbetsförmedlingen och socialtjänsten har gått till hyran.

Till sist var de till och med tvungna att ta ett banklån för att kunna göras rätt för sig gentemot hyresvärden.

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket

Men trots att hyresgästerna vänt ut och in på sig själva för att kunna betala hyran – och förr eller senare alltid lyckats på något vis – får de inte bo kvar. Senast 1 mars måste de vara ute ur lägenheten.

En av hyresgästens viktigaste förpliktelser gentemot hyresvärden är att betala hyran i rätt tid, konstaterar hyresnämnden.

Upprepade förseningar med hyresbetalningar medför i regel att hyresavtalet inte ska förlängas. Och i det aktuella fallet anses paret, som det heter i domen, åsidosatt sina skyldigheter i så hög grad att hyresavtalet inte ska förlängas.

Läs ocksåHotades av vräkning för att inte ha lagat mat
Läs också Bad om lov att hyra ut – blev uppsagda efter 41 år Norrlands jurister ger eleverna lektion i Hemkunskap

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.