Annons

Alltid för sena – nu vräks Söderhamnsborna

Söderhamn Det räcker inte med att betala hyran. Man måste se upp med förfallodatumet också. Ett par i Söderhamn som alltid betalat men aldrig i tid måste nu flytta ut efter en dom i hyresnämnden.
Ett sönderrivet hyreskontrakt.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Ett par i Söderhamn måste flytta ut efter att de ständigt varit försenade med hyran.

Redan när Söderhamnsparet var nyinflyttade och skulle betala sin första hyra missade makarna sista betaldatumet med tolv dagar.

Så har det sedan fortsatt månad efter månad. Paret har alltid betalat sin hyra – men för sent. Som minst med åtta dagars försening, som mest med 82 dagar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Till sist tröttnade värden och ville avsluta hyresförhållandet. Något som paret motsatte sig. Då, när det i praktiken redan var för sent, lyckades de också få fram pengar i tid två månader i följd.

Makarna berättade vid förhandlingarna i hyresnämnden att de haft en jobbig period sedan båda blivit arbetslösa. Alla pengar som de fått via Arbetsförmedlingen och socialtjänsten har gått till hyran.

Annons

Till sist var de till och med tvungna att ta ett banklån för att kunna göras rätt för sig gentemot hyresvärden.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Men trots att hyresgästerna vänt ut och in på sig själva för att kunna betala hyran – och förr eller senare alltid lyckats på något vis – får de inte bo kvar. Senast 1 mars måste de vara ute ur lägenheten.

En av hyresgästens viktigaste förpliktelser gentemot hyresvärden är att betala hyran i rätt tid, konstaterar hyresnämnden.

Annons

Upprepade förseningar med hyresbetalningar medför i regel att hyresavtalet inte ska förlängas. Och i det aktuella fallet anses paret, som det heter i domen, åsidosatt sina skyldigheter i så hög grad att hyresavtalet inte ska förlängas.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.