Annons

Andelen hyresrätter i nyproduktion ökar i länet

Stockholm På grund av ombildningar fortsätter andelen hyresrätter minska i Stockholms län. Men om man ser till nyproduktionen har andelen hyresrätter ökat. Detta enligt Länsstyrelsens nya rapport om bostadsmarknaden i Stockholm.
Under de senaste åren har andelen hyresrätter minskat kraftigt. Dels på grund av de många ombildningar som gjorts, dels på grund av att det byggts fler bostadsrätter. I dag är knappt hälften av länets bostäder hyresrätter. Men i en rapport från Länsstyrelsen om bostadsmarknaden i Stockholms län pekar man på att trenden nu vänder, åtminstone om man ser till nyproduktionen.
 
Som en konsekvens av lågkonjunkturen har efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter minskat. Efterfrågan på hyresrätter i attraktiva lägen ligger däremot kvar på samma nivå. Detta har lett till att andelen hyresrätter ökat i nyproduktionen. I Stockholms stads var två tredjedelar av de 3 100 bostäder som påbörjades förra året hyresrätter.
 
Bostadsbrist, och framför allt brist på hyresrätter, råder fortfarande i nästan alla kommuner. Vid samma tid förra året var det balans på bostadsmarknaden i Huddinge, Nynäshamn, Sollentuna och Vallentuna. Skillnader i år är att det blivit balans också i Salem medan det nu råder bostadsbrist i Haninge och Nykvarn.
 
I årets bostadsmarknadsenkät bedömde länets kommuner att byggandet skulle öka kraftigt, från förra årets 5 100 bostäder till 9 200 bostäder i år. Enligt Länsstyrelsens bedömning är dessa siffror överskattade. En mer realistisk siffra är, enligt dem, 7 000 bostäder i år och 8 000 bostäder nästa år.

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.