Annons

Ändrad lagstiftning ska stoppa höga hyreshöjningar i Danmark

Nyheter Privata fastighetsägare som renoverar för att kunna höja hyrorna är inte unikt för Sverige. I Danmark har det skapat en våldsam debatt och nu vill bostadsministern sätta stopp för stigande hyror på grund av utländska investerares renoveringsiver.
Foto: Gry Ellebjerg/pixabay

Genom att ändra i lagstiftningen hoppas Danmarks bostadsminister Kaare Dybvad (S) sätta stopp för de större privata fastighetsägarnas framfart på den danska bostadsmarknaden. Det rapporterar flera danska medier. Både internationella Blackstone, som står bakom flera företag i Sverige, däribland Hembla, och Heimstaden lyfts fram som exempel på företag som köper upp fastigheter, renoverar och höjer hyrorna.

Hos den största hyresgästorganisationen i Danmark, Lejernes LO, har antalet ärenden ökat med 22 procent på bara ett år. Och organisationen kopplar själv ihop det med fenomenet med konceptrenoveringar: när lägenheter står tomma renoveras dessa och hyrorna höjs. Precis som i Sverige förändrar det sammansättningen av hyresgästerna i området och de ständiga renoveringarna stör de boende.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– De hyresgäster som kontaktar oss är frustrerade. De kan inte sova om nätterna och de har i det stora hela dålig boendekvalitet och därmed också dålig livskvalitet, säger Claus Højte, på hyresgästorganisationen LLO Hovedstaden till Danmarks radio.

Annons

Det hela regleras i en lag vars syfte från början var att motivera fastighetsägare att ta hand om sina fastigheter på ett bättre sätt: sköta underhållet och renovera vid behov. En ekonomisk morot som nu fått oanade konsekvenser, enligt bostadsministern. En utredning pågår just nu kring hur man kan formulera om lagen. Bostadsministern uppger för bland annat Danmarks radio att målet är att den nya lagstiftningen ska vara på plats redan vid årsskiftet.

Läs ocksåPensionsfondernas jakt på vinst drabbar pensionärerDet är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.

– Vi har en expertgrupp som arbetar med att kartlägga hur stort problemet är i Danmark och som ska komma med ett förslag till hur vi kan lösa det. För mig är det helt grundläggande att bostaden är något man bor i och inte ett investeringsobjekt, säger bostadsminister Kaare Dybvad (S) till Danmarks radio.

Bostadsföretagen försvarar sig med att inga hyresgäster tvingas från sina hem. Renoveringarna sker när lägenheterna ändå står tomma.

Annons

– Vi tvingar inte hyresgäster att flytta. Det varken vill eller kan vi. Vi kan bara renovera där en hyresgäst ha bestämt sig för att lämna sin lägenhet, skriver företrädare för Blackstones förvaltningsföretag i Danmark, 360 North, i ett mejl till Danmarks radio.

Läs ocksåStorvärden Hemblas renoveringar: det liknar psykisk terror
Fakta: Balckstone och Heimstaden i Danmark
  • Blackstone är en av världens största kapitalförvaltare som investerar på fastighetsmarknaden. I Danmark förvaltas deras fastigheter av företaget 360 North, som ägs av Blackstone. I Köpenhamn har de 2 300 hyreslägenheter.
  • Heimstaden är en av Nordens största fastighetsägare med fastigheter i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland och Holland. De har 6 881 hyreslägenheter i Köpenhamn.

Källa: Danmarks radio

Läs också Hem & Hyra granskar: Dyrt när gammalt blir nytt "Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad" Vänsterpartiet kräver hyresstopp vid konceptrenoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.