Annons

Andrahandshyresgäster får pengar tillbaka

Göteborg ​En hyresgäst i Göteborg får tillbaka närmare 10 000 kronor efter att i fyra månader ha betalt för mycket i hyra för den bostadsrätt han hyrde i andra hand.  Detta enligt ett färskt beslut i hyresnämnden. Nämnden ger även en kvinnlig hyresgäst från Varberg rätt att få tillbaka 8 000 kronor.  

​Göteborgaren hyrde under fyra månader en bostadsrätt i andra hand. Lägenheten som ligger i Mölndal och är 55 kvadratmeter hyrdes ut möblerad. Hyran andrahandshyresgästen fick betala var 7 000 kronor i månaden.

 

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Men precis nästgårds ligger ett allmännyttigt bostadsområde där jämförbara lägenheter kostar mellan 3 586 och 3 860 kronor.  Därför ansåg göteborgaren att han betalt alldeles för mycket och krävde med Hyresgästföreningens hjälp återbetalning av överhyran.
 
 
Bostadsrättsinnehavaren å sin sida ansåg dock inte alls att lägenheterna var jämförbara. Allmännyttans lägenheter ligger längre från Mölndals centrum och bebos av betydligt fler barnfamiljer vilket gör att de slits hårdare, var några av argumenten.
 
 
Att lägga ett 15-procentigt påslag för möbler ansåg bostadsrättsinnehavaren också var rimligt eftersom det bland annat fanns skinnsoffa, äkta mattor, platt-tv och dvd i lägenheten.
 
 
På just den sista punkten fick bostadsrättsinnehavaren medhåll av hyresnämnden i Göteborg. Men däremot ansåg nämnden att bostadsrätten var jämförbar med allmännyttans lägenheter och slog därmed fast att göteborgaren betalt 2 400 kronor för mycket per månad.
 
 
Även en hyresgäst i Varberg har rätt att få tillbaka den överhyra hon betalt för en tvåa mitt i centrala Göteborg. Kvinnan hyrde lägenheten i andra hand under tio månader och betalade 7 800 kronor per månad. I hyran ingick el och gas samt ett köksbord med fyra stolar.
 
 
Också Varbergskvinnan tittade på jämförbara lägenheter i centrum och kunde bland annat konstatera att en av allmännyttans lägenheter i närområdet hade en månadshyra på 5 400 kronor. Den dyraste jämförbara lägenheten kostade runt 6 000 kronor i månaden, alltså nästan 2 000 kronor lägre än vad hon själv betalat.
 
 
Förstahandshyresgästen ansåg dock att det fanns fog för de 7 800 kronorna. Lägenheten ligger på en av Göteborgs mest attraktiva adresser, med begränsad trafik och goda parkeringsmöjligheter och är relativt nyrenoverad med en nybyggd balkong i västerläge. Dessutom har liknande lägenheter i huset tidigare hyrts ut till högre hyror.
 
 
Men även i detta fall gick hyresnämnden på andrahandshyresgästens linje och slog fast att hon betalt för mycket per månad och att hon därför har rätt att få tillbaka 8 000 kronor.
 
 
I båda fallen utgår även ränta på beloppen. Bägge besluten går fortfarande att överklaga till Svea hovrätt.
 

Annons
Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.