Annons

Andrea stördes av oljud från matbutik i två år – fick 33 000 i kompensation

Södermalm I två år fick hyresgästen Andrea Szecsödy stå ut med störande oljud från Ica-butikens varuintag. "Varje gång det kom en leverans skallrade det till vid fönstret", säger hon. Nu kompenseras hon för oljuden och får 33 000 kronor i hyresnedsättning.
Icabutik i kvarteret Linjalen
Foto: Linda Dahlin
När Icabutiken byggdes som en del av upprustningen av kvarteret Linjalen isolerades inte lastutrymmet vid varuintaget ordentligt. Något som blev påtagligt för de hyresgäster som bor ovanpå butiken.

Kvarteret Linjalen på Södermalm byggdes på 60-talet som en del av miljonprogrammet. Mellan 2018 fram till 2020 rustades området upp för cirka 200 miljoner kronor. Bland annat byggdes 27 nya studentlägenheter och i delar av garaget byggdes en gigantisk Ica-butik på 3 400 kvadratmeter. Hem & Hyra har tidigare rapporterat hyresgäster som klagat på bullerkaoset under ombyggnaden och fått ersättning.

Kom nya oljud

Men när byggbullret tog slut kom nya problem av störande oljud. När butiken byggdes isolerades inte lastutrymmet vid varuintaget ordentligt. Något som blev påtagligt för de hyresgäster som bor ovanpå matbutiken.

Varuintag för Icabutik
När Ica-butiken byggdes isolerades inte lastutrymmet vid varuintaget ordentligt. Något som blev påtagligt för hyresgästerna ovanför.

Rampen för varor var i räfflat metall och ljudet fortplantade sig upp i hyresgästernas lägenheter varje gång varor lossades och lastvagnar drogs in.

– Varje gång lastvagnarna drogs in lät det som ett dunkande högt ljud som hördes till sovrummet och andra delar av lägenheten. Leveranserna kunde komma när som helst, från tidig morgon till sen kväll, ofta väldigt tidigt på morgonen, säger Andrea Szecsödy, som är en av hyresgästerna som bor ovanpå varuintaget.

Anmälde för två år sedan

Hon anmälde störningarna till hyresvärden i oktober 2020, och gjorde även anmälan till miljöförvaltningen i Stockholms stad, som kom och mätte oljuden vid flera tillfällen. Det visade sig att bullret var över gränsvärdena. Men det tog två år av oljud innan ljudproblemen åtgärdades.

– Det blir en form av terror när du inte vet när oljudet ska komma. Varje gång varor kördes in skallrade det till vid sovrumsfönstret, säger hon.

Annons
Icabutik i hyreshus
Mellan 2018 fram till 2020 rustades området upp för cirka 200 miljoner kronor, bland annat byggdes 27 nya studentlägenheter och i delar av garaget byggdes en gigantisk Ica-butik på 3 400 kvadratmeter.

Nu får hon tillbaka 33 000 kronor i hyresnedsättning som kompensation.

– Jag har inte fått dem än, utan de dras av på själva hyran. Vi begärde en nedsättning med 30 procent för den här tiden som oljuden pågick, men jag fick 15 procent. Man kan tycka att drygt 30 000 är mycket pengar men jag tycker att 30 procent hade varit mer skäligt då oljuden har nått mer än halva lägenheten. Jag kan tycka att hyresvärden kunde ha tagit mer ansvar, nu har jag fått driva det här på egen hand och fick anmäla till miljöförvaltningen till exempel, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bytte till en tystare ramp

I höstas åtgärdade Stockholmshem tillsammans med Ica-butiken störningarna genom att bland annat ta bort rampen i metall och i stället gjuta en i betong.

– Vi ljuddämpade även underlaget till en varuhiss så den blev tystare. Samt la en gummimatta under kartongkomprimatorn som pressar wellpapp. Vi ändrade även en helgleverans från tidig morgon till eftermiddag, säger Thomas Bergman, handlare för Ica Kvantum Södermalm.

Åsa Stenmark, kommunikationschef för Stockholmshem, säger att de har gjort mätningar efter åtgärderna och att de är godkända.

Annons
Läs ocksåHyresgäst stämde Stockholmshem för bullerkaos – fick 35 000 i kompensation

– Vi har inte fått klagomål sedan åtgärderna utfördes, säger hon.

Kvarteret Linjalen
Kvarteret Linjalen byggdes på 60-talet som en del av miljonprogrammet. 2018-2020 rustades området upp, bland annat med ny matbutik.

Andrea Szecsödy tycker det har blivit bättre, men inte helt problemfritt.

– Men det hörs fortfarande lite grann vissa tider på dygnet, men jag orkar inte bråka mer, det har varit så många turer kring buller i och med upprustningen. Jag kan fortfarande tycka det är onödigt med en stor matbutik i huset, då det finns hur många matbutiker som helst här i närheten. Men jag älskar att bo här och vill inte flytta, vilket jag hade övervägt att göra om det inte hade ordnat sig.

Läs ocksåHyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar
Läs också Olidliga störningar – hyresgäster ersätts med drygt 16 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.