Annons

Ange rökare – få 5 000 kronor i belöning

Nyheter Rökförbudet på Nackstavägen efterföljs inte. Nu utfäster Mitthem AB en belöning till de som kan peka ut rökarna. - Det låter som ett angivarsamhälle, säger Hyresgästföreningens jurist Niclas Sundell.

​Mitthem har skickat ut ett pressmeddelande om att bostadsbolaget nu tänker ”ta i med hårdhandskarna” mot de som bryter mot rökförbudet på Nackstavägen 22-24.

I somras beslutade Mitthem att lägenheterna på de adresserna, sammanlagt 161 stycken, ska vara helt rökfria efter en omfattande renovering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förbudet står inskrivet i hyresavtalet och innebär att hyresgästerna inte får röka i fastigheten och inte heller utanför vid entrén.

– Och inte på balkongerna. Vill man röka får man göra det ute vid vägen, säger Joanna Nordlander på Mitthem.

Enligt hyreslagen ansvarar hyresgästerna för sina besökare och förbudet gäller även dem.
 

– Vi har nu fått inrapporterade fall där människor inte följer reglerna vad gäller rökförbudet. Detta är något vi ser allvarligt på, säger Mitthems vd Hans Selling i pressmeddelandet.

Annons

För att få bukt med problemet utlovas nu en belöning på 5 000 kronor till de hyresgäster som kan peka ut rökarna.

– Man får inte pengar bara för att man tipsat oss, utan det ska vara en konstaterad störning. Till exempel om någon ser en hyresgäst röka och ringer oss så vi kan ta den på bar gärning, säger Nordlander.

Enligt Niclas Sundell, chefsjurist för Hyresgästföreningen Region Norrland, är uppmaningen inte olaglig, däremot lite obehaglig.

Läs ocksåRökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningenRökning

– Det låter som ett angivarsamhälle och det är lite anmärkningsvärt att uppmana hyresgästerna att spionera på varandra, säger Niclas Sundell.

Annons

Mitthem hotar med vräkning om inte reglerna efterföljs.

Läs ocksåL-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"Mette Johansson (L) vill få till en lagändring som förbjuder rökning i nybyggda flerbostadshus.

Anslaget från Mitthem

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.