HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ange rökare – få 5 000 kronor i belöning

Nyheter Rökförbudet på Nackstavägen efterföljs inte. Nu utfäster Mitthem AB en belöning till de som kan peka ut rökarna. - Det låter som ett angivarsamhälle, säger Hyresgästföreningens jurist Niclas Sundell.

​Mitthem har skickat ut ett pressmeddelande om att bostadsbolaget nu tänker ”ta i med hårdhandskarna” mot de som bryter mot rökförbudet på Nackstavägen 22-24.

I somras beslutade Mitthem att lägenheterna på de adresserna, sammanlagt 161 stycken, ska vara helt rökfria efter en omfattande renovering.

Läs ocksåLägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhusRökning kan skada en lägenhet

Förbudet står inskrivet i hyresavtalet och innebär att hyresgästerna inte får röka i fastigheten och inte heller utanför vid entrén.

– Och inte på balkongerna. Vill man röka får man göra det ute vid vägen, säger Joanna Nordlander på Mitthem.

Enligt hyreslagen ansvarar hyresgästerna för sina besökare och förbudet gäller även dem.
 

– Vi har nu fått inrapporterade fall där människor inte följer reglerna vad gäller rökförbudet. Detta är något vi ser allvarligt på, säger Mitthems vd Hans Selling i pressmeddelandet.

För att få bukt med problemet utlovas nu en belöning på 5 000 kronor till de hyresgäster som kan peka ut rökarna.

– Man får inte pengar bara för att man tipsat oss, utan det ska vara en konstaterad störning. Till exempel om någon ser en hyresgäst röka och ringer oss så vi kan ta den på bar gärning, säger Nordlander.

Enligt Niclas Sundell, chefsjurist för Hyresgästföreningen Region Norrland, är uppmaningen inte olaglig, däremot lite obehaglig.

Läs ocksåJan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i LandskronaJan-Åke Linderoth och huset på Koppargården som brann.

– Det låter som ett angivarsamhälle och det är lite anmärkningsvärt att uppmana hyresgästerna att spionera på varandra, säger Niclas Sundell.

Mitthem hotar med vräkning om inte reglerna efterföljs.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

Anslaget från Mitthem

Läs också Familjen Nilsson störs av mystiskt ljud – värden har letat förgäves efter källan i två år Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.