Annons

Anklagas för olovlig uthyrning – får bo kvar

Helsingborg Helsingborgshem menar att hyresgästen hyr ut sin lägenhet utan tillstånd. Som bevis för sitt påstående hänvisar värden till vittnesförhör samt en utskrift från Facebook. Hyresnämnden anser inte att bevisningen är tillräcklig.
foto på nycklar i dörr
Foto: Pixabay
När hyresgästen i Helsingborg blev anklagad för olovlig andrahandsuthyrning tog han hjälp av Hyresgästföreningen. Under förhandlingarna i hyresnämnden hördes totalt fyra olika vittnen.

Mannen flyttade in i lägenheten i Helsingborg sommaren 2013. Sedan dess har han fått barn, gift sig samt skilt sig. Enligt Helsingborgshem har mannen bott tillsammans med sin fru, som även hon har en lägenhet i Helsingborg, medan han olovligen har hyrt ut sin hyresrätt.

Den anklagade mannen menar att han och hans före detta fru aldrig har bott tillsammans eftersom de båda lägenheterna har varit för små. Däremot uppger mannen att han i perioder har låtit vänner sova i bostaden, det ska dock aldrig ha rört sig om någon uthyrning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I hyresnämnden företräddes den anklagade hyresgästen av Hyresgästföreningen. Under förhandlingarna hänvisade Hyresgästföreningen till vittnesförhör av så väl mannens exfru samt en person, som enligt värden, olovligen ska ha hyrt bostaden.

Även hyresvärden kallade två vittnen, Helsingborgshems representant samt en granne, till förhandlingarna i nämnden. Som bevis åberopade även Helsingborgshem ett utskrivet profilfoto från Facebook som värden menade visade att mannens separation är påhittad. 

Annons

Efter att ha tagit del av de båda sidornas bevisning beslutade hyresnämnden att mannen ska få bo kvar i sin hyresrätt. Nämnden ansåg att det var till den anklagades fördel att de olika vittnesmålen var samstämmiga.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Enligt Hyresgästföreningen region norra Skånes jurist Tobias Gradén, som företrädde den anklagade hyresgästen i nämnden, finns det en risk att hyresvärdar blir misstänksamma vid ovanliga familjekonstellationer.

– Men det beror också mycket på vilka som kommer och går i lägenheten, säger Tobias Gradén.

Annons

Något universalt knep för att undanröja misstankar om olovlig andrahandsuthyrning finns inte.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

– Det är olika från fall till fall. Men ett sätt att förekomma eventuella anklagelser om olovlig andrahandsuthyrning kan vara att berätta om den udda situationen för sin hyresvärd.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.