HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anmälningar mot diskriminerande värdar ökar

Nyheter ​Allt fler anmäler att de inte får lägenhet på grund av sitt funktionshinder. Ännu många fler anmäler dålig tillgänglighet, men det kan inte handikappombudsmannen göra något åt.
– Det kan till exempel vara en hyresvärd som inte tillåter bostadsanpassning i en lägenhet, eller en bom som är placerad så att rullstolsburna personer inte kommer fram, säger Laine Strömgren, jurist på Handikappombudsmannen, HO.
Sådana anmälningar har ökat kraftigt, men eftersom de inte omfattas av någon diskrimineringslag kan HO inte driva dem till rättslig process, utan hänvisar till exempel till Boverket i stället.
 
Många handikapporganisationer kräver att otillgänglighet ska klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning i lag. Det är också huvudkravet i en stor demonstration, Marschen för tillgänglighet, som hålls i minst 18 städer i morgon, lördag. 
Men så sent som i går debatterade riksdagen förslaget till ny diskrimineringslag, där tillgänglighet inte finns med. Tanken är att lagen ska införas från årsskiftet. Då slås också de olika ombudsmännen HO, Homo, DO och Jämo ihop till en Diskrimineringsombudsman.
 
Frågan om tillgängligheten ska utredas för att eventuellt tas in i lagtexten senare. Tills dess kan HO bara gå vidare med fall där hyresvärdar nekar personer bostad på grund av att de har ett funktionshinder.
Även den typen av ärenden har ökat kraftigt. 2005 till 2007 kom mellan nio och tolv anmälningar om ”tillhandahållande av bostad” till HO. Under de första månaderna 2008 hade redan tio nya sådana anmälningar kommit in.
– Ofta handlar det om personer med psykiska funktionshinder. Bostadsföretagen än rädda för att de ska bli stökiga, vilket de allra flesta inte alls är, säger Laine Strömgren.
 

Läs också Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Hyresvärden drog Yasmine till Högsta domstolen – nu anmäler hon honom för maktmissbruk Peter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådor Därför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.