HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anmält klotter minskar kraftigt

Nyheter Färre klottrare anmäls till polis för andra året i rad. Stockholm toppar fortfarande statistiken och det finns stora skillnader över landet. Lista: Se hur mycket klotter som anmäls i din kommun.

Under 2017 minskade skadegörelsebrotten. För andra året i rad minskar också klottret. Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära siffror anmäldes 74 649 klotterbrott i fjol, vilket är en minskning med 10 procent jämfört med 2016. På två år är minskningen över 20 procent.

Samtidigt finns det stora skillnader över landet. I Stockholm, där klotter är vanligast, har det minskat med 26 procent. Men i Malmö har antalet anmälda brott skjutit i höjden, och istället ökat med 270 procent. Det verkar däremot inte förklaras av att staden fått fler klottrare, utan snarare att anmälningsbenägenheten ökat.

Läs ocksåKlottrare tvingas betala 19 000 till Familjebostäder

– Malmö kommun har infört ett nytt system som innebär att de anmäler allt klotter som finns. Det gav en enorm ökning, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Enligt honom finns det inte mer klotter i Malmö än i andra större städer, och trots ökningen ligger både Göteborg och Stockholm högre upp i statistiken, även utslaget per invånare. Stockholm är den stad som toppar statistiken. Och av de tio kommuner som toppar listan är det bara Göteborg som inte ligger i Stockholms län.

Fakta: Så många klotterbrott anmäls i din kommun

Välj län ovanför tabellen. Siffrorna baseras på Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott för 2016 och preliminär statistik för anmälda brott 2017.

Läs också Föräldrar hotas av vräkning efter sonens blåljussabotage Hyresgäst hotade bostadsbolagets vd – nu tvingas han lämna sin lägenhet Trots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.