Annons

Antalet ärenden ökade markant i Norrland

Västerbotten Antalet ärenden hos Hyresgästföreningen ökade markant under 2009. ”På många orter är det brist på lägenheter. Det leder till ett tufft klimat och hyresvärdarnas marknad”, säger Niclas Häggkvist, chefsjurist.

​När antalet nya ärenden 2009 räknades samman i början av det nya året, fick Hyresgästföreningens jurister och ärendehandläggare svart på vitt på känslan de haft under året.

Annons
 
– Ja, det har märkts att antalet ärenden har ökat och att vi fått mer att göra, säger Niclas Häggkvist.
 
Ärendena är av skiftande natur, det kan handla om hyresgäster som behöver hjälp för att hyresvärden inte åtgärdar brister i lägenheten, skadeståndskrav från hyresvärdar eller exempelvis orättvisa hyror. De vanligaste ärendena handlar om olika typer av brister i boendet.
 
Niclas Häggkvist tycker att det är svårt att veta med exakthet vad ökningen beror på.
 
– På många orter är det brist på lägenheter. Det leder till ett tufft klimat och hyresvärdarnas marknad. Hyresvärdarna behöver inte vara så rädda om sina hyresgäster, men om det är orsaken till det ökade antalet ärenden vet jag inte.
 
Siffrorna från förra året visar även att Hyresgästföreningen region Norrland har fler ärenden i både tingsrätt och hyresnämnd, än andra regioner. Även här har antalet ökat jämfört med 2008.
 
– Jag tror att vi i Norrland inte räds för att ta tvisterna. Vi vet att vi kan få till bättre resultat genom att processa. Vi har även en större juristtäthet än andra regioner. Det gör att vi inte backar utan har kompetensen att driva ärendena. Jag tycker att det är viktigt att medlemmarna vet att de kan få bra hjälp om de behöver det.
 
Fakta:
Antalet nya ärenden 2008 uppgick till 2 162 stycken, 2009 var de nyregistrerade ärendena 2 628. Även antalet avslutade ärenden ökade med drygt 600. En viss felmarginal finns i statistiken beroende på hur ärenden registrerats, ökningen är dock säkerställd.
2009 gick 118 ärenden till Hyresnämnden, mot 82 ärenden 2008, 36 ärenden gick till tingsrätten, jämfört med 29 ärenden 2008.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.