Annons

Antalet hemlösa ökar kraftigt i Lund

Lund ​Orsaken: bostadsbrist. Antalet hemlösa ökade från 75 personer 2008 till 126 personer 2010 enligt ny statistik från socialförvaltningen. Nu vill Lunds kommun pröva en modell från Malmö för att få loss fler bostäder till socialförvaltningen.

​Lunds kommun vill halvera hemlösheten. Socialförvaltningen uppskattar att det behövs 235 lägenheter per år för att lyckas med målet. Men förra året fick man sammanlagt 62 lägenheter. Och på två år har hemlösheten istället ökat med 70 procent. Bostadsbrist är det främsta skälet.

– Allt fler är ”bara” bostadslösa. Det finns alltså ingen missbruksproblematik bakom eller några andra sociala orsaker. Det handlar ofta om människor som socialen inte har haft kontakt med tidigare, säger Göran Wallén (M), socialnämndens ordförande, till Sydsvenskan.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu sneglar Lunds kommun på en modell som varit framgångsrik i Malmö. I Malmö förbinder sig privatvärdarna att avsätta en viss andel av alla lediga lägenheter  till socialtjänsten. Procentsatsen är densamma som Malmö kommunala bostadsbolag MKB avsätter. I gengäld får de privata värdarna en garanti att socialtjänsten tar över kontraktet om hyresgästen inte sköter sig.

I dag är det bara det  kommunala bostadsbolaget LKF som avsätter lägenheter till socialtjänsten enligt ett fast avtal, 5–7 procent, per år. 

Annons
Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.