Annons

Aros Energideklarationer krävs på 200 000 kronor i vite

Tobo Pressen ökar på skandalföretaget Aros Energideklarationer. Nu kräver Hyresgästföreningen att bolaget betalar 200 000 kronor i vite, om de inte rustar upp de förfallna Tobohusen.
Foto: Monika Steczkó

Under onsdagen möttes Hyresgästföreningen och Aros Energideklarationer i hyresnämnden, som höll sitt sammanträde i Tierps kommunhus.

Hyresgästföreningen, som företräder ett 15-tal hyresgäster, har ansökt till hyresnämnden om åtgärdsföreläggande för de nedgångna före detta brukshusen i Tobo. Otäta fönster, skadedjur, fukt- och mögelskador, hål i taket, sprickor i golvmattor, trasiga element och köksluckor som faller samman. Listan kan göras lång på brister i underhållet som hyresgästerna fått leva med under en längre tid. Enligt Hyresgästföreningen har de nuvarande fastighetsägarna känt till bristerna sedan 2013 men ändå inte gjort något åt merparten av dem. För att sätta ytterligare press på hyresvärden vill man att ett beslut om åtgärdsföreläggande förenas med ett krav på vite på 200 000 kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Aros Energideklarationers vd Maria Itskovskaya som var på plats tillsammans med sin advokat, lovade att lösa problemen senast den sista augusti respektive den sista september.

Hyresnämnden ska nu ta fram ett förslag på förlikning mellan parterna. Senast den 4 juli ska Hyresgästföreningen ta ställning till om de accepterar förslaget.

Även Tierps kommun hotar Aros Energideklarationer med vite om de inte besiktigar husen på ett godkänt sätt och åtgärdar brister. Aros Energideklarationer överklagade kommunstyrelsens beslut till länsstyrelsen, som gav bolaget uppskov till den 30 maj med att lämna in besiktningsprotokoll och åtgärdsplan.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

– Vi vill att Aros Energideklarationer gör en oberoende fackmannamässigt utförd inventering av inomhusmiljön. Hittills har de inte på långa vägar uppfyllt det vi vill ha redovisat, säger Henrik Jokijärvi, miljöinspektör i Tierps kommun.

Beslutet från länsstyrelsen kom den 23 maj. Aros Energideklarationer har sex veckor på sig efter att de delgivits beslutet att leva upp till kraven som ställs på dem. Efter sommaren kommer kommunstyrelsen besluta om man ska kräva ut vitet på minst 50 000 kronor.

Läs även

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Aros Energideklarationer överklagar kommunbeslut

Annons

Hot om vite på minst 50 000 för hyresvärd i Tobo

Migrationsverket granskar Aros Energideklarationer närmare

Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Fakta: Skandalhusen i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på  22,5 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel. Summan justerades senare ned till 22,4 miljoner.

Sedan hösten 2013 är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna. Misskötseln har fortsatt och hösten 2013 var turerna kring fastigheterna med i Uppdrag granskning. Bolaget har ansökt till Migrationsverket om att få starta asylboende i vissa av husen.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.