Annons

Åtal efter grova mordbränder

Göteborg I dag åtalades den man som en tidig junimorgon misstänks ha anlagt ett flertal bränder i bostadshus runt om i Göteborg. Han erkänner alla åtalspunkter utom en.

Morgonen den 9 juni i år skulle den misstänkte mannen vräkas från sin lägenhet i ett av Familjebostäders hyreshus. Enligt polisens teori var det motivet till att han, försedd med en mängd bensindunkar, gav sig ut på en runda för att tända på hemma hos en rad personer med koppling till hyresvärden.

Inom loppet av en och en halv timme, med start strax före fem på morgonen, började det brinna på sju olika adresser i Göteborg. Ingen dog i bränderna, trots att flera av dem anlades i välbefolkade hyreshus. Men en brandman i 35-årsåldern skadades allvarligt, och en man och en kvinna rökskadades lindrigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid åttatiden den aktuella morgonen sökte mannen själv upp polisen. Han har sedan dess suttit häktad.

Annons

Nu åtalas han, misstänkt för fyra fall av grov mordbrand, tre fall av mordbrand och tre fall av grov skadegörelse. Den misstänkte mannen erkänner samtliga brott utom ett fall av grov mordbrand, enligt stämningsansökan.

Så här har det gått till på de sju adresserna, enligt åklagaren:

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"
  • I Högsbo ska mannen, som är i 50-årsåldern, ha hällt in motorbensin i ett av brevinkasten i ett hyreshus och tänt på. Branden som följde innebar fara för ett stort antal människor i det tättbebyggda kvarteret, och medförde enligt åklagaren skador för minst en halv miljon kronor. Ytterligare en dunk brännbar vätska hittades senare på platsen.
  • Alldeles i närheten ska mannen ha gått in i ett annat hyreshus för att göra samma sak där. Branden orsakade skador för ungefär en miljon kronor.
  • En stund senare brann det i en lägenhet i centrala Göteborg. Metoden var densamma, och skador för minst 1,4 miljoner kronor har rapporterats. Lägenheten blev helt utbränd.
  • Mannen misstänks även ha hällt bensin på en villa i Billdal och tänt på, med skador för åtminstone 150 000 kronor som följd.
  • Även Familjebostäders vd, Per-Henrik Hartmann, blev måltavla för pyromanen. Den misstänkte mannen åtalas för att ha hällt bensin på Hartmanns villa i Frölunda och tänt på. Även bilen rönte samma öde. I andra medier har Per-Henrik Hartmann berättat att familjen var hemma, och att han själv gick ut för att konfrontera mannen. Denne ska då ha hällt bensin även på honom. De totala, materiella skadorna beräknas uppgå till över en halv miljon kronor.
  • På en annan adress i Frölunda tog sig den åtalade in i ett flerfamiljshus och tände eld på bensin som han hällt in i en brevlåda. Han ska också ha tänt på en bil som tillhörde dem som bor i lägenheten. Lägenhetsbranden är den enda åtalspunkten som den misstänkte inte har erkänt, enligt stämningsansökan. Å andra sidan har mannens dna hittats på en kork och en tändsticksask som återfanns på platsen. Han har också erkänt bilbranden. Totala skadekostnader: 300 000 kronor.
  • Mannen åtalas också för att ha anlagt en brand vid stadsdelskontoret på Nymilsgatan i Högsbo. Där ska han ha hällt bensin på fasaden och tänt på, vilket orsakade skador för drygt 100 000 kronor.

50-åringen åtalas samtidigt för att medvetet ha förstört sin egen lägenhet i Högsbo några dagar före brandturnén. Bland annat ska han ha brutit upp golvet, sågat, borrat hål och släppt på vatten så att både hans egen och underliggande grannars lägenheter förstördes. Kostnaderna uppgår enligt Familjebostäder till minst en miljon kronor.

Annons

Sammantaget ska mannen alltså ha orsakat skador för över fem miljoner kronor. Drygt tjugo målsägande har drabbats av brotten och kommer att företrädas i rättegången nästa vecka. Den beräknas ta flera dagar.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.