Annons

Nya lås ska stoppa avföring, sex och missbruk i Bodenbos källare

Boden Bodenbo har tröttnat på att obehöriga tar sig in i bolagets fastigheter för att uträtta sina behov, missbruka narkotika eller för att ha sex. Nya elektroniska lås till en kostnad av sex miljoner kronor ska göra husen tryggare.
Foto: Bodenbo/Mats Engfors,fotographic
Johan Johansson, VD Bodenbo, hoppas att hyresgästerna ska känna sig tryggare när låsen moderniseras.

Bodenbos väktare har vid många tillfällen i olika källare hittat uteliggare som sökt värme, mänsklig avföring och ungdomar som dricker alkohol eller använder narkotika. Vid några tillfällen har väktarna också ertappat människor som har sex. Det kan röra sig om prostitution, men det är inte säkert.
– Vi har inte kunnat leda i bevis att det handlar om sexhandel. Men det finns misstankar om det, säger Bodenbos vd Johan Johansson.
– Över huvud taget har de gamla låssystemen med nycklar och portar som är olåsta, skapat problem som skapar otrygghet för våra hyresgäster.

Det finns också misstankar om att det finns många nycklar i orätta händer. En hyresgäst som flyttar in får tre nycklar. Om en nyckel tappas bort tillverkas en ny, men den borttappade nyckeln kan hittas och användas av fel person.
– Som exempel har vi hus som är byggda på 60-talet och de har samma låssystem nu som då. Under åren har det säkert försvunnit dussintals nycklar och det är inte omöjligt att det finns en liten marknad för tillgång till husen, säger Johan Johansson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu tar Bodenbo till åtgärder för att komma tillrätta med problemen, vilket NSD var först med att berätta. De gamla nyckellåsen byts till elektroniska som har en så kallad tagg, en elektronisk nyckel, i entréer och källardörrar.
– Den största fördelen är att on borttappad tagg, kan stängas av så att den inte fungerar. Vi har gjort klart i fastigheter med sammanlagt 383 lägenheter. Fastigheter med 200 lägenheter till, beräknas vara klara i slutet av januari, säger Johan Johansson.
– Effekten har blivit tydlig där vi bytt låsen. Det är mycket lugnare och tryggheten ökar för de boende. Tyvärr ser vi att problemen i stället flyttar till fastigheter där vi inte satt in åtgärden ännu.

Planen är dock att successivt genomföra åtgärder att samtliga fastigheter till en kostnad av sex miljoner kronor. Efter det tas nästa steg för att öka tryggheten. Alla hyresgäster kommer att erbjudas säkerhetsdörrar där också den elektroniska nyckeln fungerar. För den som nappar på det erbjudandet blir det i så fall en hyreshöjning.

Annons
Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Efter sexhandeln i journalisthuset – här flyttar lägenhetshotellet: ”Stick härifrån!” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.