Annons

Attraktiva bostäder – lösningen för Landskrona

Landskrona ​De senaste åren har allt fler Landskronabor flyttat till de närliggande kommunerna Helsingborg, Malmö och Lund. Detta är en av anledningarna till att Landskrona i dag kämpar i motvind, enligt en rapport från Internationella handelshögskolan i Jönköping. För att vända trenden föreslås en satsning på fler attraktiva bostäder.

I rapporten, som har beställts av Landskrona stad, framkommer det bland annat att Landskrona tappade 114 personer till grannkommunerna under åren 2005 till 2007. Under samma period flyttade 674 personer med utländsk härkomst till Landskrona.

Förutom en hög andel utrikes födda invånare har Landskrona en större mängd pensionärer än riksgenomsnittet. När det gäller den totala medelinkomsten ligger Landskrona på en 15 procent lägre nivå än Sveriges kommunala genomsnitt.
Enligt ekonomie doktor Charlotta Mellander krävs det satsningar på bred front för att vända Landskronas negativa utveckling.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

− Landskrona måste höja den genomsnittliga utbildningsnivån och även den genomsnittliga inkomstnivån, säger hon och påpekar att en sådan utveckling hade gynnat samtliga invånare i kommunen.

För att lyckas med detta anser Charlotta Mellander att kommunen bör erbjuda fler attraktiva boenden än vad som finns i dag. Förutom nybyggnationer bör pendlingsmöjligheterna till övriga kommuner ses över. Ytterligare en åtgärd som nämns i rapporten är satsningar på eftergymnasiala utbildningar samt ett ökat fokus på studentboenden. ​

Annons
Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.