Annons

Även Boverket ska se över allmännyttan

Nyheter Boverket ska följa allmännyttans ”förändrade förutsättningar”, enligt regeringens nya direktiv. Samtidigt pågår en utredning om allmännyttan som ännu inte är klar.​

​Det var strax före jul som regeringen beslutade om Boverkets så kallade regleringsbrev för 2008. Regleringsbrev är direktiv som alla statliga myndigheter får av regeringen.

Annons
Enligt regleringsbrevet ska Boverket följa de allmännyttiga bostadsföretagens förändrade förutsättningar på bostadsmarknaden.
Och särskilt ska myndigheten se över hur konkurrens, valfrihet och segregation påverkas av nya förutsättningar för de allmännyttiga bostadsföretagen.
Boverket ska redovisa sin översyn av allmännyttan i sin årsredovisning för 2008.
 
Samtidigt pågår Michaël Kochs utredning om allmännyttans framtid. Hem & Hyra har tagit del av underlag från utredningen som bland annat föreslår att allmännyttan blir affärsdrivande bostadsföretag.
Den utredningen ska vara klar den 31 mars i år.
– Jag trodde först att man sprungit i förväg, men det kanske är borttagandet av tillståndet vid försäljning av allmännyttan (stopplagen) som man syftar på, säger Pär Svanberg på Hyresgästföreningen som tycker att det är mycket miljö och energi och lite bostadspolitik i regeringens direktiv till Boverket.
Pär Svanberg saknar också en översyn av byggandet av nya hyresrätter efter att subventionerna försvunnit.
– Det är viktigt att få veta hur borttagandet av stöden förändrat byggandet av nya hyresrätter, säger han och berömmer samtidigt regeringen för att man vill att Boverket ska se över hur kommunerna organiserar sin plan- och byggverksamhet.
 
Boverket får också i uppdrag att följa och redovisa hur förutsättningarna för den svenska bostadspolitiken utvecklas inom EU. Uppdraget ska redovisas sista juni respektive december 2008.
Att undersöka om den svenska bostadsmodellen stämmer överens med EU:s lagar är också ett av direktiven för Michaël Kochs utredning om allmännyttan.
Övriga nyheter i regeringens direktiv till Boverket är:
En informationsportal om boende, byggande och inomhusmiljö ska finnas på Internet senast sista december 2008.
OVK, den obligatoriska ventilationskontrollen kan ersättas av ett ”system för kvalitetssäkring”. Boverket ska också undersöka om uppgifter om ventilation och radon ska finnas med i det nationella registret för energideklarationer. Uppdraget ska redovisas första maj 2008.
Boverket ska vart tredje år kartlägga omfattningen av och inriktningen på den sekundära bostadsmarknaden. Med det menas hur kommunerna lösningar för personer som av olika skäl inte blir godkända som hyresgäster på den ordinarie bostadsmarknaden.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.