Annons

Avgift föreslås för Göteborgskö

Göteborg Från och med nästa år kan det kosta 100 kronor per år att köa för bostad hos Boplats Göteborg. I morgon tar kommunstyrelsen upp frågan.

I dag är det gratis att stå i Göteborgs bostadskö, som administreras av Boplats Göteborg AB. Verksamheten ägs och finansieras av Göteborgs stad tillsammans med de tre största kommunala bostadsbolagen och de privata hyresvärdarnas branschorganisation Fastighetsägarna.

Men från och med nästa år kan det komma att kosta 100 kronor om året för den som vill leta lägenhet här. Tanken är att alla som använder systemet – kommunen, hyresvärdarna och de som söker bostad – ska vara med och betala kostnaderna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Söktrycket på Boplats har ökat enormt de senaste åren. Sedan det nuvarande datasystemet infördes 2004 har antalet registrerade lägenhetsletare femdubblats, från 23 000 till 126 000 personer.

Nu införs ett nytt datasystem som ska öka öppenheten och därmed stärka köns trovärdighet. Bland annat ska det bli möjligt att se sin köplats per lägenhet, och vilka krav hyresvärdar ställer för att godkänna potentiella hyresgäster.

Annons

Det nya systemet kostar dock pengar. Om en köavgift inte införs måste Boplats begära mer pengar av sina ägare, alternativt övergå till ren internetverksamhet utan personlig service på dagens bemannade kontor.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Om avgiften införs väntas den däremot ge ett överskott på 600 000 kronor redan 2014, för att därefter ge Boplats ett tillskott på en miljon kronor om året. I år får Boplats närmare 7,6 miljoner kronor i driftsbidrag från ägarna, varav kommunen står för huvuddelen.

I morgon tas frågan om en eventuell avgift upp i kommunstyrelsen. Om förslaget får godkänt krävs även klartecken från kommunfullmäktige innan avgiften kan införas.

Annons

I Stockholm kostar det i dag 225 kronor per år att stå i kommunens bostadskö. Här finansieras hela bostadsförmedlingen av de som söker bostad. I Malmö betalar varje sökande 300 kronor om året för att få stå i kön.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.
Fakta: Boplats Göteborg

Via Boplats Göteborg AB annonserar hyresvärdar ut lediga lägenheter och hanterar uthyrning av dessa. Den som söker bostad kan registrera sig på hemsidan, www.boplats.se, och söka lägenheter där.
I dag har Boplats 126 000 registrerade sökande. Man kan registrera sig från 17 års ålder, men söka lägenhet först när man är 18 år.
Boplats Göteborg AB ägs av Göteborgs stad, Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget samt Fastighetsägarnas regionala gren GFR.

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.