Annons

Aviserar höjda hyror i Lidköping

Lidköping AB Bostäder i Lidköping är senast i raden av kommunala värdar som yrkar på höjda hyror 2013. Bolaget vill ha knappt 3 procent mer från årsskiftet.

Bostadsbolaget har lagt fram en kalkyl med ökade kostnader för fastighetsunderhåll, fjärrvärme och räntor, främst eftersom bolaget byggt nytt och därför tvingats låna mer. Sammanlagt behöver intäkterna öka med fyra miljoner kronor.

Dessutom tar kommunen för första gången ut borgensavgift av sitt bostadsbolag nästa år, det innebär en avgift på 1,2 miljoner för att man garanterar fastighetslånen.
– Det vill vi ha kostnadstäckning för, säger Jörgen Ehn, vd på AB Bostäder i Lidköping.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreskravet ligger på 2,92 procent. Det motsvarar en höjning på 127 kronor för en lägenhet som i dag kostar 4 350 kronor i månaden. Det är för mycket anser Hyresgästföreningen, som kräver inga eller låga hyreshöjningar.
– Även om AB Bostäder fått ökade kostnader är det inte rimligt att höja hyrorna så mycket när inflationen ligger under en halv procent och hushållens inkomstökning beräknas bli låg, säger förhandlaren Per Johansson i ett pressmeddelande.

Jörgen Ehn delar till viss del Hyresgästföreningens uppfattning.
– Vi är inte intresserade av att chockhöja hyrorna och få tomma lägenheter. Vårt yrkande i år är lägre än tidigare, det visar att vi har en förståelse för hyresgästernas sida av saken, säger han.

Annons

Finns det något i kalkylen som ni kan skära ner på?
– Tyvärr har vi de kostnader vi har så det är bara underhållet vi kan dra ner på, det är det lilla dragspel alla fastighetsägare har. Visst tittar vi på effektiviseringar, det är kontinuerligt arbete.

Läs ocksåRenoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"Hyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Förhandlingen med AB Bostäder i Lidköping startar den 22 november. 

Ytterligare två kommunala värdar i Skaraborg har begärt hyreshöjningar för nästa år. Vara Bostäder, som äger cirka 500 lägenheter, vill höja med 2,86 procent. Götenebostäder, med drygt 360 bostäder, sticker ut med sitt yrkande om höjningar på 4,13 procent, som Hem & Hyra tidigare skrivit om. Det är hittills det högsta i Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Annons

Länktips: Här kan du se alla aktuella hyreskrav i Västra Götaland.

Läs också Hem & Hyras artiklar kring förra årets hyreskrav i Lidköping och vad som blev resultatet för 2012.

Fakta: AB Bostäder i Lidköping

AB Bostäder i Lidköping är ett kommunalt bostadsbolag i Västra Götalands län.
Bolaget äger och förvaltar cirka 2 200 lägenheter och 100 lokaler.
Bostäderna finns främst i tätorten Lidköping men också i närliggande Vinninga, Saleby, Järpås, Gillstad, Örslösa och Tun.

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.