Annons

Både unga och gamla flyttar allt mindre

Nyheter Hälften av alla svenskar över 65 år bor i småhus – men de flesta av dem vill helst bo i lägenhet. Samtidigt har unga vuxna fått allt mindre rörlighet på bostadsmarknaden.

I snitt flyttar svensken tio gånger i sitt liv. Allra mest flyttbenägna är vi precis efter tonåren och som minst sugna på att röra oss är vi under de egna barnens skoltid.

När vi passerat 65 år vill merparten av oss bo i lägenhet för att slippa ansvar för drift och underhåll – men bara en liten andel av de ålderstigna villaägarna gör slag i saken. Det visar en undersökning från teknikkonsultföretaget WSP, gjord på uppdrag av Fastighetsägarna. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om de fick välja själva skulle nämligen 42 procent av alla i pensionsålder bo i hyresrätt inom fem år. På samma sätt skulle 57 procent av alla i gruppen 35 till 44 år vilja bo i eget hus.

Kort sagt skulle barnfamiljer och äldre egentligen vilja byta bostad med varandra.

Pensionärerna uppger högre boendekostnader och för få lediga lägenheter som skäl till att de inte flyttar till hyresrätt. Var femte pensionär uppger också att reavinstskatten – den så kallade flyttskatten – sätter käppar i hjulet.  

Läs ocksåTherese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler

Enligt rapportförfattarna hålls rörligheten på dagens bostadsmarknad tillbaka av ett begränsat utbud av tillgängliga hyresrätter. På så vis skapas en problematik där den som väl är inne på marknaden kan skaffa sig en passande lägenhet genom byten, medan övriga utestängs. 

Annons

– För att ge fler plats på bostadsmarknaden måste rörligheten öka, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

De stora förlorarna är dagens unga vuxna, menar han. Mellan 2007 och 2013 minskade flyttintensiteten hos 20- till 24-åringar med en femtedel, något som befaras göra det svårare för företag att rekrytera ny arbetskraft.

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

– Det försvårar och försenar inträdet på arbetsmarknaden och kommer på sikt att leda till minskad tillväxt, säger Reinhold Lennebo.

Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen, tar dock undersökningen med en nypa salt. Hon poängterar att rörligheten i Sverige inte är särskilt låg ur ett internationellt perspektiv.

– Det finns inget självändamål med en hög rörlighet och det finns heller ingen konsensus kring vad en ideal nivå på rörlighet skulle vara. De största problemen på dagens bostadsmarknad är ett för litet utbud och för höga priser, även om rörligheten kan bidra.

Annons

Att dagens bruksvärdesystem skapar inlåsningseffekter och bidrar till ett underskott på bostäder håller hon inte med rapportförfattarna om. 

– I ägt boende är inlåsningseffekterna mycket större än i hyresrätter. Fokus på debatten borde vara hur vi löser bostadskrisen och hur högre rörlighet eventuellt kan hjälpa till att lösa den. 

I undersökningen deltog tusen personer.

Fakta: Vad hindrar flytt till hyresrätt?

18-24 år: Långa köer och för få lediga bostäder
25-34 år: Långa köer och för få lediga bostäder
35-44 år: Långa köer och för få lediga bostäder
45-54 år: Långa köer och för få lediga bostäder
55-64 år: För få lediga bostäder och högre boendekostnader
65+: För få lediga bostäder och högre boendekostnader

Not: De två vanligaste skälen per åldersgrupp.

Källa: WSP/Fastighetsägarna

Läs också Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.