Annons

Bakläxa för Lundqvist Byggförvaltning

Trollhättan Den stora privatvärden Lundqvist Byggförvaltning ville höja hyran med upp till 60 procent för ett antal hyresgäster i centrala Trollhättan. Men hyresnämnden sa nej.

Lundqvist Byggförvaltning AB förvaltar runt 1 100 bostäder i Trollhättan. Som de flesta andra värdar förhandlar man årligen hyrorna med Hyresgästförenigen. Men i våras valde värden att avbryta förhandlingarna, och istället ta frågan om hyresnivåerna till hyresnämnden.

Värden ville nämligen höja hyrorna för en fastighet i centrala Trollhättan rejält – med upp till 60 procent. Ett stort antal hyresgäster protesterade, företrädda av Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Som tur var för hyresgästerna valde hyresnämnden att inte gå på Lundqvist Byggförvaltnings linje.

Båda parter lämnade in information om hyresnivån för andra ”jämförbara” bostäder, som man ansåg borde fungera som riktmärke för hyran också i det aktuella huset.

Annons

Efter att ha besökt ett antal av lägenheterna i centrala Trollhättan beslöt hyresnämnden att hyran skulle höjas med som mest 7 procent. För en lägenhet blev hyran i det närmaste oförändrad.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Högst höjning – både i procent och i kronor – fick en 4:a på 126 kvadrat. Där höjdes hyran från 9 665 till 10 357 kronor.

De lägenheter där Lundqvist Byggförvaltning ville höja hyran med 60 procent fick istället en nättare höjning på 4,8 procent – från 2 163 kronor, till 2 268 kronor i månaden.

Annons

Hyran gäller från 1 juli i år.

Läs ocksåI jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheterBilden är ett montage av två bilder. Bilden visar Oliver Green, 19 år, och Platenhus.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.