Annons

Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss

Visby Risk för skärskador och att barn kan klättra över räcket. Över hundra balkonger har fått nyttjandeförbud i Visby efter missen som kostar Gotlandshem en miljon kronor att fixa.
Foto: Roland Hejdström / Jenny Knutsson
Elin Hardinge är en av hyresgästerna som berörs av balkongförbudet i Visby.

För ett par veckor sedan kom ett brev till hyresgästerna i radhusområdet Bogen 2 i södra Visby. Alla balkonger i kvarteret, totalt 117 stycken, blev plötsligt förbjudna att använda.

– Vi använder balkongen ofta, så jag hoppas att de fixar det här så snabbt som möjligt, säger Elin Hardinge, en av de boende i kvarteret.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Radhusen som är byggda på 1970-talet har nyligen genomgått en större fasadrenovering, där ruttet trä har bytts ut och fasaderna målats om. I samband med arbetet gjordes även räcket om till balkongerna. En av de boende reagerade på utformningen och kontaktade miljö- och byggnadsnämnden, som klassade balkongerna som farliga.

– Vi fick in en tillsynsanmälan och när vi var ute och gjorde besök kunde vi konstatera att här finns en fara för säkerhet för barn. Det är något vi måste agera på naturligtvis, säger Lisa Ewen, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Nämnden beslutade därför om ett nyttjandeförbud på alla balkonger. Framförallt handlar det om risken för att barn kan klättra över räcket och ramla ned.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

– Alla balkonger är klättringsbara och det skapar en säkerhetsrisk för barn, förklarar Lisa Ewen.

Men även andra problem upptäcktes. Bland annat finns en klämrisk mellan spjälorna och på några balkonger finns även risk för skärskador på en vass metallist. Enligt Gotlandshem ska samtliga brister åtgärdas så snart som möjligt.

– Nu vill man ju ut och använda balkongerna så vi kommer att lösa det här successivt. De balkonger som blir åtgärdade rapporterar vi veckovis till miljö- och byggnadsnämnden så att vi kan häva förbudet fortlöpande, säger Johan Malmros, fastighetschef på Gotlandshem.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Att balkongerna blev klättringsbara berodde på en miss vid renoveringen av bostadsområdet.

– Det fanns en gammal plastskiva som togs bort och som skulle hindra från klättring. Det var inget man tänkte på då. Nu kommer vi att sätta dit en ny perstorpskiva på insidan. Tyvärr är det brist på material och i de fallen kommer vi temporärt sätta upp en plywoodskiva, förklarar Johan Malmros.

Annons
117 balkonger i radhuskvarteret Bogen 2 har fått nyttjandeförbud.

Åtgärden av samtliga balkonger beräknas att kosta Gotlandshem närmare en miljon kronor och planeras att vara färdigt före sommaren. Enligt bolaget ska misstaget vid renoveringen inte upprepas.

– Det är jätteviktigt att vi drar lärdomar av det här. Vi har fler liknande hus som kommer att renoveras och där behöver vi undvika det här. Vi behöver bli bättre på PBL (plan- och bygglagen) vid renoveringar, säger Johan Malmros.

Kommer hyresgästerna få någon ersättning för balkongförbudet?
– Ja, de kommer att få kompensation. Vi håller på att titta på vad det kan bli, men det kommer bli ett avdrag på hyran.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.