HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bamse hjälper barn att städa Ryd

Linköping Med Bamse som inspiration städade barn i Ryd sitt bostadsområde. Det visade sig finnas gott om skräp att ta hand om.

Hyresgästföreningen har under våren genomfört en husbilsturné med tema sopsortering i region Sydost, som omfattar länen Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Gotland.

På tisdagen svängde husbilen in i bostadsområdet Ryd i Linköping. Där bjöds barn in att plocka skräp på gårdar och grönytor och lära sig mer om sopsortering. Bland annat deltog flera förskolegrupper, men också några lite äldre barn. Som Ludvig Dejler, som höll ett högt tempo med sin påse och fick ihop en hel del skräp. Och när första påsen var full började han på nästa.

Läs ocksåBrist på parkeringsplatser i Hultsfred

– Det ser för jäkligt ut här, kommenterade han medan han förflyttade glasspapper, pappmuggar och fimpar från gräsmattan ner i påsen.

Vad beror det på tror du?

– Att folk är lata och inte orkar gå till närmaste papperskorg, säger Ludvig Dejler.

Läs ocksåSatsar 25 miljoner på trollstig och boulebana i Nolby

Mats Claesson, kommunikatör på Hyresgästföreningen, berättar att satsningen kommit till med hjälp av projektbidrag som beviljats från föreningen centralt. Genom ett samarbete med förlaget som ger ut serietidningen Bamse så kan ett specialnummer om just sopsortering delas ut till de deltagande barnen.

– Förhoppningen är att den här tidningen sedan följer med hem och hamnar på köksbordet och bidrar till att hela familjen engagerar sig, säger Mats Claesson.

Han påpekar att nedskräpning och felsortering inte bara påverkar trivseln negativt, utan även kan leda till högre hyra om hyresvärden måste lägga extra resurser på att städa.

Läs ocksåRökare känner sig diskriminerade

– Alla vinner på att det här med sopsortering fungerar, konstaterar han.

Flera förtroendevalda från Hyresgästföreningen i Linköping fanns också på plats för att informera och prata boendefrågor. En av dem, Inger Borg, berättar att man valde ut Ryd bland Linköpings bostadsområdet bland annat därför att det är ett område där det bor många barn och det finns flera förskolor.

– Det är också ett stort område där vi saknar en lokal hyresgästförening och därför tror vi att det är bra att vi kommer ut och visar upp oss, säger hon.

I dag rullar husbilen vidare till Tunet i Mjölby innan det blir sommaruppehåll. Efter semesterperioden väntar besök på Gotland och i Växjö och Eksjö.

Läs också Boende gillar kattfritt – men Hanna förstår inte förbudet Barnen på Kallkällan fick glidet tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.